AMSTERDAM - Apple schuift Google Maps aan de kant in iOS 6, de nieuwe versie van het mobiele besturingssysteem. Het bedrijf heeft eigen kaartsoftware ontwikkeld met behulp van TomTom.

Dat bleek maandagavond tijdens een presentatie op ontwikkelaarsconferentie WWDC. Apple kondigde daar nieuwe versies van iOS en OS X aan.

In iOS 6 wordt Google Maps dus buitenspel gezet en kiest Apple voor eigen software met 3D-weergave voor navigeren en realtime informatie over onder meer de verkeerssituatie.

Ook is spraakherkenning Siri in de software verwerkt. Zo kan gevraagd worden om het dichtstbijzijnde tankstation of kunnen kinderen vragen hoe ver het nog rijden is. Of deze functies ook in Nederland zullen werken is niet bekend.

TomTom

Een deel van de nieuwe kaarten in iOS wordt geleverd door het Nederlandse TomTom. Omdat Apple daar zelf niets over zei, zijn er verder geen details bekend. TomTom bevestigt de samenwerking, maar deelt ook geen details.

Apple heeft verschillende partners, maar noemt TomTom als enige expliciet. Het is niet duidelijk of het Nederlandse bedrijf ook de verkeersinformatie levert, of dat het alleen om kaarten gaat.

Het aandeel TomTom schoot vlak na de opening van de beurs direct met zo'n 13 procent omhoog.

Siri

iOS 6, dat in de herfst beschikbaar zal zijn, bevat in totaal zo'n 200 nieuwe features. Onder meer de eerder genoemde spraakherkenning Siri is flink uitgebreid. Zo beschikt Siri in iOS 6 verder over sportinformatie zoals uitslagen en standen.

Daarnaast wordt de informatie van restaurants uitgebreid en kan via recensiewebsite Yelp een reservering gemaakt worden via Siri. De software werkt helaas nog niet met de Nederlandse taal, ook niet na de update.

Integratie Facebook

Verder zal Facebook zoals verwacht geïntegreerd worden zoals nu al het geval is met Twitter. Zo kunnen apps in de App Store 'geliked' worden, is zichtbaar welke apps, muziek en films door vrienden 'geliked' zijn en kunnen contacten gesynchroniseerd worden.

De iPhonemaker toonde ook een nieuwe stand in iOS 6 genaamd 'Do not disturb'. Dan worden alle pushberichten gedempt en licht het scherm niet op bij telefoontjes of meldingen. Bovendien is het mogelijk om inkomende gesprekken van bepaalde mensen toe te laten terwijl de rest automatisch afgekapt wordt.

De eerste generatie iPad krijgt geen update naar iOS 6.

Mountain Lion

De nieuwe versie van OS X, Mountain Lion, werd in februari voor het eerst door Apple genoemd, maar maandag definitief aangekondigd. De software-update zal in juli beschikbaar komen via de App Store.

In Mountain Lion is onder meer een notificatiegedeelte verwerkt. Gebruikers krijgen daar notificaties van nieuwe e-mails, afspraken in de agenda en andere berichten. Ook applicaties van derden kunnen berichten naar het Berichtencentrum sturen.

Nieuwe functies

Daarnaast brengt Apple Game Center naar de Mac-computer. Via dit gedeelte kunnen spelletjes opgestart worden en worden lijsten bijgehouden. Een andere vernieuwing is de Power Nap-stand waarin de nieuwe MacBooks die maandag aangekondigd werden in de slaapstand staan, maar toch verbonden blijven met het internet.

Ook heeft Apple een nieuwe knop in diverse onderdelen van het systeem verwerkt. Via deze knop kan content gedeeld worden via websites en e-mail. Met al deze veranderingen schuift OS X dichter naar iOS toe. Facebook zal net als in iOS in Mountain Lion geïntegreerd worden.

De browser Safari wordt voor beide systemen aangepast. Tabbladen kunnen via iCloud gesynchroniseerd worden en de zoekbalk wordt geïntegreerd met de adresbalk zoals in Android. Nu zijn dat twee aparte balken.

Apple toonde maandag ook een update van de MacBook Air en Pro