AMSTERDAM - Computerwetenschappers hebben een systeem op basis van Microsoft Kinect ontwikkeld dat de beweging van huishoudelijke voorwerpen volgt.

De onderzoekers van de Universiteit van Virginia noemen het Kinsight.

Een object zoals een sleutelbos, afstandsbediening of telefoon kan met het systeem gevonden worden indien de gebruiker het kwijt is.

Shahriar Nirjon en John Stankovic hebben twee algoritmes gebruikt die geprogrammeerd zijn met Kinectsensoren om de locatie van de objecten te bepalen. Ook detecteert het de grootte en vorm van voorwerpen waar mensen interactie mee hebben.

Database

Elk object wordt vergeleken met de database van Kinsight en herkent het of voegt het toe aan de lijst. Door de locatie van de objecten langere tijd te volgen kan het systeem zelfs onderscheid maken tussen twee voorwerpen die er hetzelfde uitzien.

Als het systeem een object niet meer kan vinden, kan het vertellen waar het voor het laatst gezien is.

Voorwerpen moeten nu nog handmatig getagd worden zodat er in de database gezocht kan worden, maar de wetenschappers zijn een app aan het ontwikkelen die dat makkelijker moet maken.

Hoewel er alternatieve oplossingen bestaan voor het van een afstand opslaan van informatie, zoals radio-frequency identification, zeggen de mannen tegen de BBC dat hun systeem veel goedkoper is.

Kinsight zit nog in de experimentele fase. Het is nog niet bekend of en wanneer het systeem op de markt zal verschijnen.