AMSTERDAM - Samsung klaagt in Australië de organisatie aan die patenten aan bedrijven verleent. Volgens het bedrijf heeft het patentbureau niet het juiste protocol gevolgd toen het Apple een aantal standaardpatenten gaf.

Dat meldt het Australische Itnews.

Het Koreaanse bedrijf streeft ernaar vier patenten, die het volgens Apple in de Galaxy Tab 10.1 schendt, ongeldig te maken.

Samsung beweert dat de patenten nooit aan Apple verleend hadden moeten worden omdat ze eerdere aanvragen hebben gekopieerd.

Het gaat om patenten die onder meer te maken hebben met de slide-to-unlockfunctie en scrollen op een tablet.

Australië kent twee soorten patenten: standaard en innovatie. Het standaardtype is moeilijker te krijgen en biedt 20 jaar bescherming. Het gaat dan om ideeën die een langere ontwikkeling vereisen en voor een langere tijd op de markt zullen blijven.

Innovatie vs standaard

Het innovatie-type is makkelijker en sneller te verkrijgen, maar biedt slechts acht jaar bescherming. Dit type geldt voor producten die slechts een kleine vooruitgang boeken ten opzichte van bestaande technologie en een korte commerciële levensduur hebben.

Volgens Australische regels kunnen innovatiepatenten alleen voordat ze worden geaccepteerd worden omgezet in standaardpatenten. Samsung zegt dat het patentbureau een fout heeft gemaakt door Apple's standaardpatenten te geven omdat het gaat om kopieën van innovatiepatenten die al aanvaard waren.

De zaak tegen het patentbureau wordt op 25 juni behandeld.

Alles over de juridische strijd tussen Apple en Samsung