AMSTERDAM - De Lumia 900 is de grote broer van de Lumia 800. Het nieuwe paradepaardje van Nokia is onder meer groter en heeft een beter scherm. Toch haalt Nokia de concurrentie niet in.

Nokia en Microsoft werken sinds 2011 samen. Aan het einde van dat jaar kwamen de eerste Nokiatoestellen met Windows Phone op de markt en die hebben tot nu toe nog niet voor noemenswaardig marktaandeel gezorgd.

De Lumia 900 moet daar verandering in brengen en moet beide bedrijven weer een succesje bezorgen. Maar ook nu lijkt Nokia niet mee te kunnen met de concurrentie en met een prijskaartje van 550 euro mag dat wel verwacht worden.

Uiterlijk

Vers uit de verpakking valt ons als eerst de grootte van het toestel op. De Lumia 900 meet 128 bij 69 millimeter. Dat is bijna even groot als de Galaxy S III van 137 bij 71 millimeter. Het grote verschil: De S III heeft een 4,8 inch-scherm terwijl de Lumia het moet doen met een 4,3 inch-scherm.

Een prima formaat voor het scherm van een smartphone, jammer alleen dat Nokia veel loze ruimte heeft gereserveerd voor bijvoorbeeld het logo en touchknoppen. Daardoor komt de telefoon op ons nogal fors over, ook de scherpe vierkante hoeken dragen daaraan bij.

Verder lijkt de grote broer qua uiterlijk heel erg op de Lumia 800. Het ontwerp ziet er strak uit en de telefoon voelt stevig aan. Jammer is dat de 800 over een matte behuizing beschikt terwijl de Lumia 900 glimmende en gladde hardware heeft. Onze voorkeur gaat naar die van de Lumia 800.

Ook de dikte, 11,5 millimeter, valt behoorlijk tegen in vergelijking met toestellen als de iPhone 4s (9,3), HTC One X (9,3) en de S III (8,6).

Scherm

Wat ook opvalt, is dat het scherm niet verzonken is in de behuizing. Er zit een hele dunne rand om het scherm die iets boven de behuizing uitkomt. Dat voelt wat lomp aan in de hand, maar kan wel krassen op het scherm voorkomen als de telefoon met het scherm naar beneden op tafel wordt gelegd.

Het scherm zelf ziet er goed uit. De kleurweergave en scherpte is beter dan in de 800. Het kleine broertje blinkt alleen uit wat betreft het weergeven van wit. Op de Lumia 900 lijkt wit af en toe wat mat.

Qua kleurweergave kan het toestel zich net niet meten met huidige toptoestellen zoals de Galaxy S III en de HTC One X. Ook de resolutie is minder: een 4,3 inch-scherm met een resolutie van 800x480 pixels. De S III en One X hebben beide 720x1280 pixels en de iPhone 960x640. Aan de andere kant zal een deel van de gebruikers dit niet direct zien. Alleen bij hoge resolutie foto’s en video’s komt het verschil duidelijk naar voren.

Het bezoeken van standaard apps en websites gaat prima en dan oogt het scherm heel scherp.

Camera

De camera komt dichter in de buurt van die van de concurrenten. De Nokia Lumia 900 beschikt over een 8 megapixel-variant met een Carl Zeiss Tessar-lens. Daarmee kunnen behoorlijk goede foto’s gemaakt worden, hoewel er bij bijvoorbeeld kunstlicht al snel een soort waas over de foto lijkt te liggen.

Nokia heeft wel geprobeerd het toestel specifiek geschikt te maken voor het nemen van foto’s. Zo is er een extra fysieke knop waarmee direct de foto-applicatie wordt opgestart. Dit handigheidje neemt echter niet weg dat wederom de S III en de One X net iets betere foto’s maken. De iPhone 4s presteert qua scherpte, kleur en helderheid ongeveer gelijk en de Galaxy Nexus en eerdere Androidtoestellen worden over het algemeen door de Lumia 900 verslagen.

Windows Phone

Wat betreft het besturingssysteem is er weinig nieuws te melden sinds de lancering van de Lumia 800. Er zijn wat kleine updates zoals een integratie met Twitter en er zijn natuurlijk veel meer apps bijgekomen. De teller staat inmiddels op 100.000 waarvan Nederlanders er ruim de helft kunnen downloaden.

Het aantal apps kan dus bijna geen excuus meer zijn om niet voor het platform te kiezen. Jammer is dat het aanbod van games wat achterblijft. De spelletjes die via Windows Phone te spelen zijn, zijn over het algemeen minder geavanceerd dan die van Android of iOS. Dit terwijl Microsoft toch ook de Xbox in handen heeft.

Erger is dat er nog steeds kinderziektes in de software zitten en die hadden nu toch wel opgelost moeten zijn. Waar we die bij de Lumia 800 nog door de vingers konden zien, zijn ze nu het noemen waard.

Kinderziektes

Het zijn allemaal geen grote bezwaren, maar opgeteld zorgen ze er wel voor dat Android en iOS nog altijd een veel betere keuze zijn. Gezegd moet worden dat de Lumia 900 met Windows Phone 7.5 over het algemeen heel soepel werkt. Waar de Lumia 800 nog weleens wilde vastlopen, draait de 900 als een zonnetje.

Jammer is dat apps van derden minder goed functioneren. Als je bijvoorbeeld in Twitter of een andere app probeert te scrollen, wil het nog wel eens voorkomen dat de app even 2 seconden vastloopt of niet direct het nieuwe gedeelte kan weergeven.

Bovendien lijken apps nog niet echt op de achtergrond te kunnen draaien. Teruggaan naar het thuisscherm om een andere app op te starten, zorgt er voor dat de eerste applicatie helemaal afgesloten wordt. Hierdoor duurt het opnieuw openen extra lang.

Ook de opties in diverse apps blijven achter bij iOS en Android. Menu’s zitten vaak verstopt achter verschillende knoppen. Microsoft vraagt ontwikkelaars gebruik te maken van de mogelijkheid te swypen. Door naar rechts of links te swypen komt dan een menu te voorschijn, maar niet alle apps werken zo. Soms moet het menu ergens opgezocht worden. Onduidelijk dus.

Snelheid en accu

Wat betreft de acuuduur weet de Lumia 900 wel uit te blinken. In diverse test komt de telefoon als beste uit de bus. De accuduur is bijvoorbeeld ongeveer even lang als die van de HTC One X. Gezegd moet worden dat die telefoon gebruikmaakt van een quadcore processor die extra veel energie vraagt. In de praktijk gaan de toestellen in ieder geval even lang mee.

De Lumia 900 beschikt dus niet over een quadcore processor. Het toestel heeft niet eens een dualcore processor. Dat kan Windows Phone namelijk nog niet aan. De Nokiatelefoon heeft onder de motorkap een chip met één kern en een snelheid van 1.4 GHz. Dezelfde snelheid als in de Lumia 800.

Dit maakt het toestel echter niet langzaam omdat Windows Phone efficiënt omgaat met de rekenkracht. Daarvoor voelt het systeem soepel aan. Toch presteren de S III, One X en iPhone 4s nog beter vooral als het aankomt op de snelheid van apps en de browser. Dit verschil komt vooral aan het licht in een directe vergelijking.

Conclusie

De Lumia 900 is een redelijke stap voorwaarts in vergelijking met de 800. In vergelijking met de toptoestellen van nu, vallen de prestaties echter nog wat tegen. Wij denken dus niet dat het toestel veel nieuwe mensen over de streep zal trekken om voor Windows Phone te kiezen.

Alleen wat betreft de accu en camera kan het nieuwe toestel van Nokia meekomen. De snelheid, functionaliteit en het scherm blijven echter achter. Daarom zijn de HTC One X, de Samsung Galaxy S III en de iPhone 4s in deze prijsklasse wat ons betreft betere keuzes. Waarbij de S III wel zo'n 100 euro meer kost dan de rest.

Alle specificaties van de Lumia 900

Lumia 900