AMSTERDAM - Apple is in Nederland naar de Hoge Raad gestapt om alsnog een verbod op de Galaxy Tab 10.1 af te dwingen. Bovendien lopen er nog drie andere zaken tussen Apple en Samsung in Nederland.

Dat laat Samsung desgevraagd aan NU.nl weten. Apple kon nog niet direct reageren op een verzoek.

Apple probeert al sinds augustus 2011 een verbod te krijgen op de Galaxy Tab, Galaxy S, S II en Ace. Voor de Galaxy Tab is inmiddels een aparte zaak gestart. De voorzieningsrechter en het hooggerechtshof oordeelden eerder al dat een verbod op de tablet niet gerechtvaardig is.

De iPadmaker blijft er echter bij dat de Galaxy Tab een slaafse kopie is van de iPad. En dus is het bedrijf naar de Hoge Raad gestapt, de hoogste rechtsprekende instantie in Nederland.

Verschillen

Het hooggerechtshof oordeelde in januari dat de tablet van Samsung alleen vergeleken mag worden met de modelregistratie van de iPad in 2004 en niet met het daadwerkelijke apparaat dat in 2010 op de markt kwam.

Vergeleken met de modelregistratie verschilt de Galaxy Tab volgens het hof voldoende. Bovendien stelde het hof dat veel elementen van het in 2004 geregistreerde model al in eerdere apparaten voorkwamen. Daardoor zou het model een ‘beperkt eigen karakter’ heeft.

Samsung laat in een reactie aan NU.nl weten dat het dan ook alle vertrouwen heeft dat de Hoge Raad tot hetzelfde oordeel komt. "Onze Galaxy Tab 10.1 is innovatief en schendt geen intellectuele rechten van Apple. Samsung zal alle nodige maatregelen, inclusief juridische stappen, nemen om onze producten beschikbaar te houden voor consumenten."

Andere zaken

Naast de Galaxy Tab-zaak loopt er nog een zaak van Samsung tegen Apple rond vier patenten die geschonden zouden worden in de iPhone en iPad. Deze zaak wordt echter pas in juni 2013 behandeld.

In de tweede helft van 2012 komt een zaak rond een verbod op de Galaxy S, S II en Ace aan bod. Op een nog te bepalen moment zal bovendien een rechtszaak rond een multitouch-patent behandeld worden. Deze zaak werd ook gestart door Apple.

In de VS is inmiddels door Apple een aanklacht ingediend tegen de Galaxy S III. Samsung heeft in Nederland in ieder geval nog geen aanklacht ontvangen.

Alles over de juridische strijd tussen Apple en Samsung