AMSTERDAM - De opmars van Android in Nederland is het afgelopen jaar heel hard gegaan. Een jaar geleden was 20 procent van alle telefoons een Androidtoestel, nu is dat 38 procent.

Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau GfK die in handen zijn van All About Phones. De cijfers worden normaal alleen gedeeld met klanten zoals fabrikanten van telefoons.

De cijfers slaan op de totale telefoonmarkt, dus smartphones én niet-smartphones. In april 2012 kwam Android uit op een marktaandeel van 38 procent. Omgerekend naar alleen de smartphonemarkt zou dat ongeveer 60 procent zijn.

De niet-smartphones zijn in Nederland goed voor een marktaandeel van 36 procent op het totaal. Een jaar geleden was dat nog 47 procent. April 2012 was de eerste maand ooit dat er meer Androidtelefoons dan niet-smartphone verkocht werden.

xx

Cijfers afkomstig van GfK via All About Phones

iPhone en Blackberry

Ook de iPhone heeft in het afgelopen jaar meer marktaandeel gekregen. In april 2011 stond Apple op 10 procent van de totale telefoonmarkt, nu is dat 15 procent. Rond dat percentage schommelt de iPhone al sinds december 2011.

De wereldwijde afgang van Blackberry is ook in Nederland te zien, terwijl de toestellen in ons land relatief populair zijn. Een jaar geleden had RIM met Blackberry nog 16 procent van de markt in handen, meer dus dan Apple met de iPhone. Inmiddels is dat percentage gezakt naar 7 procent.