AMSTERDAM - Sony heeft woensdag de Cyber-shot DSC-RX100 geïntroduceerd, een nieuwe compactcamera met een grote beeldsensor. De grote beeldchip moet de fotokwaliteit een flinke duw in de rug geven.

De camera heeft volgens Sony een beeldsensor die vier keer zo groot is als de sensors die gebruikelijk zijn in compacte camera’s.

Grotere beeldsensors zorgen in het algemeen voor minder ruis in foto’s, omdat ze met hun grotere oppervlak meer licht opvangen. Sony claimt dan ook dat de nieuwe camera met zijn relatief grote beeldsensor scherpere foto’s maakt dan gebruikelijk bij dit type camera.

Het toestel legt foto’s vast met een resolutie van 20,2 megapixels, maar kan ook bewegende beelden vastleggen in full-hd. Verder beschikt de RX100 over een Carl Zeiss-lens met 3,6x optische zoom en een maximale diafragma van F1,8.

Snelle autofocus

De camera kan tien foto’s per seconde maken en kent een lichtgevoeligheid van maximaal ISO 25.600 (uitgebreid). Sony belooft snelle scherpstelling, met een autofocustijd van 0,13 seconden. Opnames zijn te bekijken op een 3-inch lcd-scherm.

Het toestel, dat tevens is uitgerust met creatieve filters, eind juli op de markt. De RX100 krijgt een adviesprijs van 649 euro.