AMSTERDAM – Op de Computex-beurs in Taiwan toont monitorfabrikant ViewSonic deze week een prototype van een 31,5-inch pc-scherm met een resolutie van 3840 bij 2160 pixels (4K2K).

De monitor, die voorlopig door het leven gaat als de ViewSonic VP3280-LED, beschikt over een beeldpaneel van 31,5 inch, waarop beelden in 4K2K-resolutie kunnen worden weergegeven. Daarmee kan de monitor in totaal zo’n 8,8 miljoen pixels weergeven bij een pixeldichtheid van 150 beeldpunten per inch.

Het scherm ondersteunt 10-bits kleurweergave, wat een palet van 1,07 miljard kleuren oplevert. Het gedemonstreerde scherm ontvangt zijn input via een dubbele dvi-aansluiting, maar zou in de toekomst ook beelden gevoed kunnen krijgen via twee DisplayPort-kabels.

Volgens ViewSonic komt de nieuwe monitor tegen het einde van het jaar op de markt en is hij in de eerste plaats bedoeld voor professionele toepassingen in bijvoorbeeld filmstudio’s. Het scherm krijgt dan ook een heftig prijskaartje: hoewel ViewSonic nog geen cijfers noemt, wordt het beeldscherm volgens een woordvoerder ‘ongeveer net zo duur als een auto’.