AMSTERDAM - Microsoft heeft wereldwijd ruim 600 miljoen licenties verkocht van het besturingssysteem Windows 7. Een half jaar geleden waren dat er nog 525 miljoen.

Dat heeft Steve Guggenheimer van Microsoft gezegd in zijn toespraak op de beurs Computex in Taiwan.

Windows 7 is sinds oktober 2009 verkrijgbaar en na één jaar waren er 240 miljoen licenties verkocht. In januari 2012 groeide dat aantal naar 525 miljoen en de afgelopen zes maanden zijn er dus nog 75 miljoen exemplaren bijgekomen.

Volgens Guggenheimer draait Windows 7 nu op 39 procent van alle met het internet verbonden apparaten wereldwijd.

Statistiekenverzamelaar Netmarketshare concludeert dat Windows 7 wereldwijd een marktaandeel heeft van 40,5 procent. Windows XP loopt met 44,85 procent nog net voor, maar zal op korte termijn worden ingehaald.

Windows 8

Inmiddels staat Windows 8 ook alweer in de startblokken. Guggenheimer omschrijft de nieuwe versie van het besturingssysteem als de grootste lancering in de geschiedenis van het bedrijf. Windows 8 zal geoptimaliseerd worden voor tablets en krijgt een heel ander uiterlijk.

Op Computex toonde onder meer Acer, Asus en Samsung al nieuwe producten met Windows 8. Het besturingssysteem wordt in oktober 2012 verwacht, hoewel een lanceringsdatum is nog niet bevestigd.

Consumenten die nu nog een Windows 7-pc kopen, kunnen later voor 15 euro updaten naar Windows 8. Microsoft hoopt de verkoop zo op peil te houden.