AMSTERDAM – Intel ziet in de toekomst niet alleen laptops met touchscreens, maar ook pc’s die kunnen horen en zien als mensen.

Dat maakte Tom Kilroy van Intel bekend tijdens een presentatie op de technologiebeurs Computex in Taiwan.

De beurs draait dit jaar om producten met Windows 8 en om ultrabooks met touchscreens. Bovendien worden diverse ultrabooks getoond die als laptop én als tablet te gebruiken zijn.

Zo toonde Asus een model waarbij de achterkant van het scherm ook een touchscreen is waardoor een soort dubbelzijdig scherm ontstaat. Samsung onthulde een ultrabook waarbij het scherm helemaal opengeklapt kan worden tot het tegen de achterkant van het toetsenbord aan zit.

Horen en zien

Intel daagt pc-fabrikanten echter uit om verder te gaan met de ontwikkeling van soortgelijke modellen die ook kunnen ´horen en zien'. Zo liet Intel voor het eerst een spraakbesturing zien die geoptimaliseerd is voor ultrabooks.

Hiermee kunnen gebruikers hun sociale media bijhouden en updaten, telefoongesprekken over het internet voeren of een zoekopdracht uitvoeren. Vergelijkbaar met wat Siri in de iPhone doet.

Bovendien is het mogelijk om een ultrabook te besturen door via spraakopdrachten applicaties op te starten of media af te spelen. Ook denkt Intel aan bewegingsgevoelige besturing op korte afstand of pc’s die een hartslag of de beweging van bijvoorbeeld wangen kan volgen. Hiermee zouden emoties gemeten kunnen worden.

Investeren

Intel liet tijdens de presentatie ook weten heilig te geloven in de modellen met touchscreens en sprak eerder al vol verwachting over de hybride modellen die zowel als laptop en als tablet gebruikt kunnen worden.

Om de toewijding aan aanraakschermen te bewijzen heeft de chipmaker contracten afgesloten met TPK, Wintek, HanssTouch en Cando. Hierdoor is de productie van touchscreens voor in ultrabooks de komende jaren gegarandeerd. Ook gaat de capaciteit flink omhoog.

13 inch

"We zetten hier zo fors op in dat we investeringen maken om de toekomstige vraag aan te kunnen", aldus Tom Kilroy van Intel tegenover Cnet. "We zullen zorgen dat de juiste materialen aanwezig zijn. Ook wordt de capaciteit voor schermen groter dan 13 inch uitgebreid."

Bij sommige modellen is het overigens nog wel de vraag hoe problemen met de touchscreens worden opgelost. Zo zouden bepaalde schermen te veel spiegelen en moeten bij anderen problemen met het scharnier opgelost worden. Zo kan een aanraking voor trillingen zorgen en zou het scherm naar achter kunnen klappen.

Intel is de initiatiefnemer van de ultrabooks. Dit zijn extra dunne en lichte laptops met een lange accuduur. Onder meer Acer, Asus, HP en Samsung hebben al diverse ultrabooks op de markt gebracht.