AMSTERDAM – Toshiba heeft dinsdag twee nieuwe ultrabooks gelanceerd in Nederland: De Portégé Z930 en Satellite Z930. Beide laptops komen deze maand in de winkels te liggen.

De twee laptops mogen dan in twee verschillende series zijn ondergebracht – de Portégé-serie is bedoeld voor zakelijke klanten en de Satellite-lijn voor consumenten –, ze ontlopen elkaar niet veel.

Beide ultrabooks meten 13 inch en hebben een ‘vanaf-gewicht’ van 1,12 kilo. Daarmee zijn het volgens Toshiba de twee lichtste 13-inch laptops ter wereld. De behuizing zou ondertussen niet dikker zijn van 15,9 millimeter.

Acht uur op de accu
De apparaten zijn uitgerust met derdegeneratie Intel Core-processors, tot 8GB werkgeheugen en tot 256GB aan opslagcapaciteit op ssd, maar ontberen een aparte videochip. Tussen de aansluitingen zitten onder meer een hdmi-uitgang en usb 3.0- en 2.0-poorten.

De Z930-laptops hebben verlichte toetsenborden en zouden een accuduur van maximaal acht uur bieden. De twee ultrabooks komen in juni op de markt. Prijzen beginnen bij 999 euro.