AMSTERDAM - Ook Samsung zal binnenkort ultrabooks met touchscreens uit gaan rusten. Bovendien toonde de fabrikant een concept van een ultrabook waarbij het scherm 360 graden opengeklapt kan worden zodat de laptop een tablet wordt.

Dat werd duidelijk bij de presentatie van Samsung op technologiebeurs Computex in Taiwan.

Gisteren lieten onder meer Asus en Acer al van zich horen. Beide bedrijven kondigden Windows 8-tablets en hybride ultrabooks aan die te gebruiken zijn als laptop en tablet.

Samsung onthulde de Series 5 Ultra Convertible, een ultrabook die erg lijkt op de huidige Series 5, maar dan met een scherm dat 360 graden opengeklapt kan worden. Hierdoor kan de achterkant van het scherm tegen de achterkant van het toetsenbord geklapt worden en verandert de laptop in een tablet.

Concept

Volgens Samsung gaat het echter nog om een concept. Dit prototype bevat in ieder geval een Intel Core i7-processor van 1.9 GHz, beschikt over een accuduur van 6 tot 7 uur en een 13 inch-scherm met een resolutie van 1366x768 pixels.

Een ultrabook die in ieder geval op de markt zal verschijnen is de Series 5 Ultra Touch, een vergelijkbaar product, maar dan zonder de mogelijkheid het scherm om te klappen. Wel is de laptop uitgerust met een touchscreen.

Widnows 8-tablets

Daarnaast toonde Samsung nog twee Windows 8-tablets: De Series 5 Hybrid PC en de Series 7 Hybrid PC. Deze namen slaan op het feit dat er toetsenborden bij geleverd worden die losgekoppeld kunnen worden.

Beide tablets beschikken over een 11.6 inch-scherm. Verder werden weinig details bekendgemaakt, Samsung wilde alleen kwijt dat ze op processors van Intel draaien en de batterijduur op 7 uur moet uitkomen.

Meer informatie volgt waarschijnlijk dichter op de lancering van Windows 8. De nieuwe versie van het besturingssysteem wordt in oktober verwacht.