RIJSWIJK - Twee op de tien Nederlanders van boven de 18 jaar bankiert mobiel met een app via de smartphone.

Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek in opdracht van het financiële zelfredzaamheidplatform Wijzer in geldzaken. Voor de steekproef werden 830 Nederlanders van ouder dan 18 jaar ondervraagd.

Maar liefst 70 procent van de bankapp-gebruikers checkt minstens één keer per week zijn saldo. Volgens het onderzoek is het grootste voordeel van mobiel bankieren dat consumenten altijd en overal kunnen weten hoeveel geld zij bezitten.

Als belangrijkste drempel voor niet-gebruikers wordt de angst voor misbruik of fraude genoemd. Banken zouden hun apps daarom populairder kunnen maken als zij beter voorlichting verschaffen over de veiligheid.

Bewustzijn

Dinsdagmiddag organiseert Wijzer in geldzaken een platformbijeenkomst over de mogelijkheden van onlinemedia bij het vergroten van financieel bewustzijn.

In tegenstelling tot het gebruik van mobiele apps, blijft het bankieren met sociale media namelijk flink achter. Slechts 5 procent van de ondervraagden geeft aan op die manier financiële informatie op te vragen.