AMSTERDAM - Apple zal spraakbesturing Siri in de herfst ook verwerken in de iPad. Dat moet gebeuren bij het uitbrengen van iOS 6.

Dat vertellen 'vertrouwde' anonieme bronnen aan 9to5mac.com. De website heeft vaker vooraf de juiste informatie over producten van Apple in handen gehad.

Siri draait sinds september 2011 op de iPhone. Gebruikers kunnen via de spraakbesturing bijvoorbeeld afspraken in hun agenda maken of zoekopdrachten uitvoeren. De iPad-versie zal al deze functionaliteiten overnemen, alleen het bellen van personen is uiteraard niet mogelijk.

Momenteel beschikt de iPad met iOS 5.1 wel al over een dicteerfunctie waarmee gesproken tekst omgezet wordt in geschreven tekst.

Ander uiterlijk

Volgens de bronnen zal de microfoon van de iPad goed functioneren ook al wordt de tablet vaak verder van de mond gehouden dan de iPhone. Eerder werden twijfels geuit over het bereik van de microfoon.

De interface van Siri gaat er op de iPad anders uit zien. Naar verluidt wordt niet het gehele scherm gebruikt, maar schuift Siri als de thuisknop even vastgehouden wordt over het bestaande scherm heen.

iOS 6

Volgende week vind WWDC van Apple plaats, deze conferentie is speciaal gericht op ontwikkelaars. Maandag 11 juni om 19.00 uur Nederlandse tijd zal ook toespraak van CEO Tim Cook volgen. Daar wordt nieuws verwacht, mogelijk over iOS 6. Ook gaan er geruchten over een aankondiging van een nieuwe iPhone, een tv van Apple of een kleinere iPad.

Volgens recente geruchten zal de nieuwe versie van het mobiele besturingssysteem een vergaande integratie met Facebook kennen zoals dat nu al met Twitter het geval is. Ook zou Google Maps aan de kant gezet worden, volgens bronnen heeft Apple eigen kaartensoftware die het in iOS 6 wil gebruiken.