AMSTERDAM - Symbaloo is een gratis dienst op het internet waarmee gebruikers sinds 2007 een gepersonaliseerde startpagina kunnen samenstellen. Vanaf maandag is de dienst ook beschikbaar als app.

De eigen startpagina kan aangemaakt worden door zogenaamde ‘blokjes’ te plaatsen die onder andere fungeren als snelkoppeling naar een website. Ook kunnen ze gebruikt worden om het internet af te zoeken binnen bepaalde categorieën.

In de basis werkt Symbaloo voor smartphones hetzelfde als in browsers op de desktop. Het grootste verschil is dat Symbaloo op een smartphone draait binnen een app en niet een startpagina is in de standaard browser van de telefoon.

Synchroniseren

Voor bestaande gebruikers van Symbaloo is het overstappen op de app erg eenvoudig, omdat met behulp van een account alle instellingen automatisch worden gesynchroniseerd tussen computer en smartphone.

Net als bij de desktopversie kunnen verschillende tabbladen worden aangemaakt waarop blokjes kunnen worden geplaatst voor specifieke omstandigheden.

Eigen browser en reader

Wanneer in de app een blokje met bijbehorende website wordt geselecteerd, zal de website inladen in de geïntegreerde browser. Deze browser is niet zo geavanceerd als de losstaande browsers die voor iOS en Android beschikbaar zijn, maar voldoet goed voor het snel raadplegen van een website. Een integratie met de standaard browser van de telefoon zou voor uitgebreider verbruik beter volstaan.

In de app is ook een handige reader geïntegreerd, waarmee nieuwsberichten eenvoudig kunnen worden bekeken zonder hier daadwerkelijk de website voor te openen. Hiermee kan snel van meerdere websites het laatste nieuws worden bekeken. Zo worden van toegevoegde websites automatisch de headlines opgehaald waardoor deze berichten vele malen sneller laden.

Verbeterpunt

De volledige desktopversie van Symbaloo biedt de mogelijkheid om gebruik te maken van eenvoudige widgets, waarmee onder andere het weer kan worden geraadpleegd of notities kunnen worden gemaakt. Deze functionaliteit ontbreekt helaas in de app, waardoor de app niet op alle gebieden een vervanging is van de desktopversie.

Hoewel de app in de huidige versie al bewijst een handig vertrekpunt te zijn voor het internet, zou de integratie van onder andere deze widgets een mooie toevoeging zijn.

+ Persoonlijk vertrekpunt voor het internet
+ Automatische synchronisatie met desktopversie
- Niet alle desktopfuncties beschikbaar

Categorie: Productiviteit
Prijs: Gratis
Link: iPhone & Android