HOOFDDORP - De controller van de Wii U heet de Wii U GamePad en heeft twee analoge sticks die ingedrukt kunnen worden.

Dat heeft Nintendo aangekondigd in de Nintendo Direct-video die vannacht is verschenen.

De GamePad bevat een klein vierkantje aan de voorkant dat een NFC-reader (Near Field Communication) is, waarmee de speler bijvoorbeeld een speciaal gamefiguur- of kaart voor de GamePad kan houden die vervolgens door de controller wordt herkend.

Daarnaast heeft Nintendo aangekondigd dat de Wii U-controller ook gebruikt kan worden als afstandsbediening voor de televisie.

De benodigde knoppen verschijnen dan op de touchscreen. Zoals eerder aangekondigd bevat de Wii U GamePad ook gyro- en bewegingssensoren.

MiiVerse

Nintendo heeft daarnaast in de video de eerste details gegeven over MiiVerse, een sociaal netwerk voor verschillende platformen, waaronder de Wii U.

Het startscherm van de MiiVerse is het eerste wat spelers zien wanneer ze de Wii U opstarten. Dit wordt weergegeven als een soort plein waarop de Mii's van alle spelers van de betreffende Wii U worden getoond, samen met de Mii's van vrienden en andere mensen in hetzelfde land.

Bij de Mii's worden berichten getoond die de spelers hebben achtergelaten, en de spellen die ze spelen. Op de Wii U GamePad wordt het traditionele Wii U-menu getoond. Het is ook mogelijk om dit om te draaien.

NU.nl had in januari al even de kans om de Wii U te testen:


Optie

Het MiiVerse biedt de optie om berichten te schrijven en op elkaar te reageren. In een voorbeeld die Nintendo gaf tijdens zijn presentatie, werd een gamer getoond die een eindbaas niet kon verslaan.

Hij vroeg via de MiiVerse om tips, en kreeg die van een andere speler. De teksten die spelers achterlaten worden weergegeven in een lijst vergelijkbaar met Twitter. Een verschil met Twitter is dat er in MiiVerse ook handgeschreven berichten en tekeningetjes gemaakt kunnen worden.

Omdat de WiiVerse in een browser draait, kan het programma ook vanaf PC's, smartphones en de Nintendo 3DS bekeken en gebruikt worden.

Geintegreerd

Doordat de MiiVersie volledig geïntegreerd is in de Wii U, kunnen ontwikkelaars er ook gebruik van maken.

Zo zou het mogelijk zijn om in een game tips of andere berichten achter te laten voor online vrienden die dezelfde game spelen. Dit is ook mogelijk bij games die geen multiplayermodus hebben.