AMSTERDAM - Het feit dat het nieuwe besturingssysteem Windows 8 geen goedkopere Starter-editie krijgt, betekent het einde van netbooks.

Dat zegt een topman van een grote computerfabrikant anoniem tegen de Britse site PC Pro.

Van Windows 8 worden alleen twee consumentenedities uitgebracht: een standaardversie en een pro-uitvoering. Een uitgeklede goedkopere editie zoals de Windows 7 Starter Edition, komt er niet.

Dat betekent dat na de release van Windows 8 standaard de duurdere versie geïnstalleerd moet worden op netbooks, wat de prijs van de voordelige laptops mogelijk 100 dollar hoger zal maken.Volgens de topman van een groot computerbedrijf zou zijn firma graag netbooks willen blijven maken, maar is dat vanwege hoge kosten niet meer haalbaar. De markt is volgens de niet bij naam genoemde man sowieso al een stuk kleiner geworden door de populariteit van tablets.

De afgelopen twee jaar is de verkoop van netbooks ingestort, waardoor fabrikant Dell in december al liet weten dat het stopt met de verkoop van de laptops. Veel andere bedrijven hebben er ook voor gekozen om geen nieuwe netbooks meer te maken.