AMSTERDAM - Google beschuldigt Microsoft en Nokia van samenzweren om zo patenten tegen concurrenten te gebruiken. De zoekgigant heeft een officiële klacht ingediend bij de Europese Commissie.

Dat laat Google vrijdag weten.

Volgens het bedrijf hebben Microsoft en Nokia 1200 patenten ondergebracht in het bedrijf MOSAID, dat door Google omschreven wordt als een patenttrol. Dat staat voor een bedrijf dat geen andere activiteiten heeft dan het aanklagen van andere bedrijven om patentschending.

Door een klacht in te dienen hoopt de zoekgigant dat de twee bedrijven terecht worden gewezen en dat ook andere partijen gaan kijken naar de vermeende praktijken.

Kosten

"Nokia en Microsoft spannen samen en drijven de kosten van mobiele apparaten op", meent Google. "De opgerichte patenttrol gaat in tegen de dingen die beide bedrijven beloofd hebben."

Microsoft en de Finse telefoonmaker werken sinds vorig jaar samen. In oktober kwamen de eerste toestellen van Nokia op de markt die gebruikmaken van Windows Phone van Microsoft.

'Wanhopig'

Dat bedrijf noemt de aanklacht van Google een 'wanhopige tactiek'. Microsoft verwijst verder naar de dominante positie die de zoekgigant heeft op de mobiele zoekmarkt en op het gebied van advertenties. "En dan klagen zij over concurrentie?"

"Google klaagt over patenten terwijl het zelf niet wil reageren op de groeiende zorgen van toezichthouders en rechters over het misbruik van standaard essentiële patenten", zo staat in een reactie van Microsoft.

Volgens de blog Foss Patents is een vergelijkbare klacht al eerder door de Amerikaanse toezichthouder ITC afgewezen.