AMSTERDAM - De Amerikaanse toezichthouder Consumer Watchdog maakt zich zorgen over privacyschending door de zelfrijdende auto van Google. De organisatie wil dat de vergunning wordt aangepast.

Dat bericht the LA Times.

Begin mei kreeg Google nog toestemming om de zelfrijdende auto’s de weg op te sturen in Nevada. In Californië werden de auto’s al getest en wordt momenteel ook aan een vergunning gewerkt. De senaat stemde unaniem met de vergunning in.

De Consumer Watchdog maakt zich echter zorgen. Zo zou er niet voldoende naar privacybeschermende maatregelen gekeken zijn. "Zonder duidelijke regels kunnen de auto’s van Google zomaar informatie verzamelen over het gebruik van de voertuigen", waarschuwt Jamie Court, president van de toezichthouder.

"Hoe zal Google deze informatie gebruiken? Net als Google ons volgt op het internet, kan het bedrijf straks met ons meekijken op alle wegen."

Aanpassen

De Consumer Watchdog wil dat de vergunning aangepast wordt zodat het verzamelen van data door zelfrijdende auto’s verboden wordt. "We willen de mogelijkheden van de auto’s niet beperken. Noodzakelijke communicatie met satellieten en andere apparaten moet kunnen, maar het verzamelen van data voor marketing en andere doeleinden moet verboden wordt", vindt Court.