AMSTERDAM – Creative, een fabrikant van audioproducten, heeft woensdag een nieuwe serie bluetoothspeakers aangekondigd. Deze Sound BlasterAxx-serie bestaat uit drie speakers die ook gebruikt kunnen worden voor telefoongesprekken.

De Sound BlasterAxx-serie zal aanvankelijk bestaan uit drie systemen: instapmodel SBX 8, middenklasser SBX 10 en topmodel SBX 20. Alle drie kunnen worden gebruikt om muziek van smartphones, tablets en andere apparaten af te spelen, waarbij alleen het goedkoopste en kleinste model, de SBX 8, via een kabeltje met het bronapparaat moet worden verbonden.

De overige twee speakers werken via bluetooth. De drie speakers hebben alle een zuilvorm, waarbij de duurste versie wat groter is uitgevallen dan de SBX 10 en 8. Boven op de speakerzuilen is een aanraakgevoelig vlak te vinden, waarmee de apparaten bediend kunnen worden.

Bellen
De drie speakers beschikken tevens over een ingebouwde microfoon voor het voeren van telefoon- en bijvoorbeeld Skype-gesprekken via de luidspreker. Ook zou het mogelijk zijn om Siri, de spraakgestuurde functie van de iPhone 4S, te bedienen via de SBX-systemen.

Volgens Creative hebben de drie luidsprekers maar weinig stroom nodig: zo zouden ze voldoende hebben aan de voeding uit de usb-poort van mobiele apparaten. De SBX 8 en SBX 10 komen in juli op de markt, met Britse adviesprijzen van respectievelijk 80 en 130 pond. De SBX 20 komt een maandje later voor 180 pond.