AMSTERDAM -  Blackberrymaker RIM waarschuwt investeerders voor een operationeel verlies. De bedrijfsstrategie wordt momenteel door banken onderzocht.

Dat blijkt uit een verklaring van CEO Thorsten Heins.

Het operationele verlies wordt verwacht in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar. Dat kwartaal loopt af op 2 juni en de definitieve resultaten zullen 28 juni bekendgemaakt worden.

Twee kwartalen geleden werd er nog een winst van 513 miljoen euro behaald. Vorig kwartaal daalde dit naar een verlies van 125 miljoen dollar. Heins doet geen exacte voorspelling voor het verlies in het huidige kwartaal.

Nieuwe strategie

Het bedrijf heeft diverse banken gevraagd om de resultaten en het bedrijf te onderzoeken. Mogelijk volgt daarna een nieuwe strategie.

"RIM gaat door een significante transformatie met de beweging naar Blackberry 10 en onze financiële resultaten zullen de komende kwartalen onder druk blijven staan", zo staat verder in de verklaring.

Blackberry 10 is het nieuwe platform voor de smartphones van RIM en het besturingssysteem zal nog steeds zoals verwacht aan het einde van 2012 geïntroduceerd worden. Dan volgen ook nieuwe Blackberry’s die het bedrijf uit het slop moeten trekken.

Concurrentie

"De stevige concurrentie beïnvloedt onze activiteiten en dat uit zich in lagere verkopen en een druk op de financiële resultaten."

Volgens Heins zijn er inmiddels 80.000 apps beschikbaar voor Blackberry's, een groei van 220 procent in vergelijking met een jaar geleden. Google en Apple hebben respectievelijk 500.000 en 600.000 apps in de applicatiewinkels.

Ontslagen

RIM laat weten dat het aan het einde van 2013 een miljard dollar bezuinigd wil hebben. Daarbij wordt ook gekeken naar een herstructurering van het bedrijf. Er gaan al een tijd geruchten over vele duizenden ontslagen bij het bedrijf.

Heins schrijft daar alleen over: "Terwijl de uitgaven teruggeschroefd moeten worden en er in sommige afdelingen banen zullen verdwijnen, blijven we ook mensen aannemen in belangrijke gebieden zoals rond de lancering van Blackberry 10."