AMSTERDAM - Apple trekt mogelijk de stekker uit de mislukte sociale dienst Ping, zal de komende maanden spraakherkenning Siri flink uitbreiden en wil producten nog beter geheim gaan houden.

Dat heeft Tim Cook, de CEO van Apple, dinsdagnacht (Nederlandse tijd) gezegd in een interview met All Things Digital tijdens de D Conference van de website.

Ping werd in september 2010 geïntroduceerd in iTunes 10. Gebruikers kunnen vrienden toevoegen en zien welke muziek beluisterd wordt. Ook is het mogelijk via het sociale netwerk bands en artiesten te volgen om op de hoogte te blijven van bijvoorbeeld nieuwe muziek en nieuws.

De dienst is echter nooit breed aangeslagen en Cook erkent dat nu. "We hebben Ping geprobeerd en ik denk dat de consument heeft aangegeven dat dit niet iets is waar zij hun tijd aan willen besteden." Op de vraag of de stekker uit Ping getrokken zal worden, antwoordt Cook: "Dat weet ik niet, we kijken er naar."

Console

In het gesprek gaf de CEO van Apple ook aan dat het bedrijf niet geïnteresseerd is in het bouwen van een console zoals de Playstation of Xbox. Apple is groot geworden in de gamemarkt door games op de iPhone en iPad en Apple houdt die ontwikkeling in de gaten.

"Maar ik ben niet geïnteresseerd in de consolemarkt", aldus Cook.

'Nieuwe dingen'

Van echte aankondigingen kwam het tijdens het interview niet, maar de topman liet wel - zonder details weg te geven - weten waaraan Apple momenteel werkt. Volgende week vindt de conferentie WWDC speciaal voor ontwikkelaars plaats. Daar worden vaak producten aangekondigd.

"We zullen dingen introduceren die je denk ik te gek zal vinden", vertelde Cook de interviewer. Over het verzwijgen van details zei hij: "We gaan de geheimhouding rond producten verdubbelen."

Delen van de nieuwe iPad en wat mogelijk de nieuwe iPhone wordt, lekten onlangs al uit. Cook wil dat tegengaan.

Siri

Apple werkt ook aan een verbeterde variant van spraakherkenning Siri. Uit uitspraken van Cook blijkt dat het om een grote update gaat. "Ik denk dat je erg tevreden zal zijn met wat er de komende maanden gelanceerd zal worden. We hebben heel veel dingen die Siri kan doen."

Volgens recente geruchten zal Apple de API van Siri in iOS 6 vrijgegeven zodat ontwikkelaars de spraakherkenningssoftware kunnen verwerken in hun eigen apps.

Integratie Facebook

Cook ging ook het onderwerp Facebook niet uit de weg. In iOS is al een vergaande integratie met Twitter verwerkt. Facebook komt echter niet aan bod en Cook erkent dat er meer gedaan kan worden met het grootste sociale netwerk ter wereld.

Mogelijk wordt er zelfs al gewerkt aan een integratie van Facebook: "We willen onze klanten een simpele manier geven om te doen wat zij willen doen. Facebook heeft miljoenen gebruikers en we willen hen de beste ervaring geven op ons platform."

Verkoop Apple TV

Tot slot deelde de CEO van Apple nog verkoopcijfers van de settopbox Apple TV. Het kastje dat internet en tv samenvoegt, is nog niet heel erg aangeslagen en Cook omschrijft het als 'een zeer interessant gebied'.

Hij stelt dat de verkoop de afgelopen maanden flink verbeterd is. Zo werden er in de eerste paar maanden van 2012 al 2,7 miljoen exemplaren verkocht. In heel 2011 werden er slechts 3 miljoen Apple TV’s verkocht.