AMSTERDAM - De Galaxy S III van Samsung moet de populaire S II doen vergeten. En daarmee heeft het nieuwe vlaggenschip geen enkel probleem. De S III is superieur en alleen de HTC One X komt soms in de buurt.

Wat bij de eerste kennismaking direct in het oog springt, is het 4,8 inch-scherm waarmee de Galaxy S III is uitgerust.

Door minder behuizing rond het scherm te gebruiken, is de S III nauwelijks groter dan de Galaxy Nexus met een 4,6 inch-scherm en ook de Galaxy S II met een 4,3 inch-touchscreen is niet eens zo heel veel kleiner.

De S III is uitgerust met een Super Amoled HD-scherm. Het gaat hier dus niet om een Super Amoled Plus scherm waar de S II wel over beschikte. Dat scherm werkt met een rgb-indeling terwijl het nieuwe model gebruikmaakt van de Pentile-techniek.

Schermprestaties

Hierdoor kan het scherm minder scherp zijn omdat de resolutie iets verlaagd wordt. Maar op het 720x1280 pixels tellend touchscreen is daar in praktijk niets van te merken. In directe vergelijkingen met de S II, Galaxy Nexus, One X en iPhone 4s blijkt de S III superieur te zijn.

Alleen de One X presteert beter wat betreft het weergeven van wit. In kleur blijkt de S III echter een topper. De kleuren zijn zichtbaar beter en natuurlijker. Qua scherpte is er tussen de One X en de S III weinig verschil te zien.

Goedkoop gevoel?

Een veelgehoorde klacht vlak na de aankondiging was het goedkope gevoel. De telefoon is gemaakt van plastic, zoals we gewend zijn van Samsung, maar heeft ook nog eens een gladde achterkant net als de eerste Galaxy S.

De Galaxy Nexus en S II hadden beide een achterplaat met reliëf. Onze ervaring is echter dat de telefoon door de gladde achterkant niet goedkoper aanvoelt en ook niets inlevert wat betreft grip.

Ook het algemene gevoel van de telefoon is wat ons betreft niet goedkoop. Het toestel is aan de lichte kant, wat uiteraard juist een voordeel is. Te licht kan echter ook betekenen dat een smartphone niet stevig meer voelt. Dat is bij de S III niet het geval.

Ook de fysieke knoppen en de zijkanten en randen voelen stevig aan. Toch laat de behuizing van de HTC One X een betere indruk achter. Het vlaggenschip van HTC is gemaakt van polycarbonaat, een materiaal dat gebruikt wordt in bijvoorbeeld ijshockeyhelmen. Stevig en licht dus. Bij de S III is daar alleen de achterkant van gemaakt.

Camera

Wat betreft de camera zit Samsung met een 8 megapixel-variant op hetzelfde aantal megapixels als HTC met de One X en Apple met de iPhone 4s. In de praktijk hoeft het aantal pixels echter niet altijd van doorslaggevend belang te zijn.

Zo blijkt de flitser van de S III beter te presteren dan die van alle concurrenten behalve de One X van HTC. De S III en One X laten nagenoeg dezelfde beelden zien terwijl bijvoorbeeld de iPhone 4s veel meer last heeft van overbelichting.

Het type lens en de chip die gebruikt worden om de beelden te verwerken zijn tevens van groot belang. Daardoor presteert de camera van de S III binnen, bij kunstlicht, bijzonder goed en laat het de concurrentie achter zich. Ook wat betreft diepte blijft de S III de anderen voor.

Het verschil met de One X, die toch de grootste concurrent lijkt, is dat de camera van Samsung gebruik kan maken van het volledige aantal pixels waardoor details uit foto’s ook scherp blijven. Foto’s van de One X zijn vooral als totaalbeeld scherp.

Toetsenbord

Ook het toetsenbord is nog het vermelden waard. Net als de S II is de S III weer uitgerust met Swype, waardoor gebruikers zonder hun vinger van het scherm te halen woorden kunnen maken door van letter naar letter te glijden.

Indrukwekkender is dat zonder zichtbaar grote aanpassingen het toetsenbord van de S III beter presteert dan dat van voorgangers. Na een uitgebreide test maakten wij veel minder tikfouten op de S III dan de S II of Galaxy Nexus. Dit kan te maken hebben met het iets grotere scherm waardoor ook de toetsen wat meer ruimte hebben.

Android 4.0

Waar de Galaxy Nexus, vanwege de basisversie van Android 4.0 niet was uitgerust met Swype, heeft Samsung nog een aantal andere veranderingen aan de software doorgevoerd. Zo is uiteraard het uiterlijk aangepast. Dit lijkt bijzonder veel op die van de S II en wij zijn daar geen onwijze fan van.

Wat ook opviel was dat Samsung een functionaliteit omslachtiger heeft gemaakt. In de basisversie van Android 4.0 is het mogelijk mapjes te maken op het startscherm door simpelweg icoontjes op elkaar te slepen. Bij de S III moet er eerst handmatig een mapje aangemaakt worden waarna apps daarin gesleept kunnen worden.

Innovatief

Wel heeft Samsung de software ook verbeterd. Zo probeert het Zuid-Koreaanse bedrijf door een paar kleine gimmicks uiteindelijk een innovatieve indruk achter te laten. Het is mogelijk om terug te gaan naar de bovenkant van een lijst met e-mails of contacten door twee keer op de bovenkant van de telefoon te tikken.

Ook kan de camera die aan de voorzijde van het toestel zit de gebruiker ‘volgen’. Zo weet de telefoon dat er naar het scherm gekeken wordt. Als dat niet het geval is, zal het scherm zichzelf uitschakelen zodat de accu gespaard wordt.

De camera beschikt bovendien over software die een glimlach herkent en dan automatisch de foto neemt. Daarnaast kan de telefoon diverse foto’s vlak achter elkaar nemen en de beste adviseren. Denk daarbij aan belichting en of ogen open zijn. De gebruiker kan achteraf alle foto’s bekijken en ook zelf de beste kiezen. Deze functionaliteiten zitten overigens ook in de One X.

Samsung heeft via S Voice spraakherkenning toegevoegd aan het nieuwe vlaggenschip. Er wordt echter (nog) geen Nederlands ondersteund. Verder werkt de software prima.

Handig

Een andere leuke en handige toevoeging is die van het weergeven van twee schermen. Zo kan elke video die op de telefoon bekeken wordt, als klein scherm bewaard worden terwijl de gebruiker een andere handeling uitvoert. Zo is het mogelijk een video te bekijken en ondertussen even iets op internet op te zoeken of een mail te lezen zonder de video af te sluiten. Dat is helaas niet mogelijk met Youtubevideo’s.

Ook is het handig dat de telefoon automatisch alle geluiden dempt als deze op het scherm op tafel geplaatst wordt. Daarnaast is het mogelijk om als een bericht getikt wordt, of contactdetails bekeken worden, deze persoon automatisch te bellen door de telefoon naar het oor te bewegen.

Knoppen

Samsung heeft bovendien de voorkeur van Google rondom fysieke knoppen aan de laars gelapt. Google wil dat Android 4.0-toestellen geen fysieke home-knop meer hebben, maar de Galaxy S III heeft dat wel.

Bovendien zit rechts naast deze knop een niet fysieke ‘terugknop’ waar die bij veel andere toestellen links zit. Ook heeft Samsung ervoor gekozen geen directe knop te maken naar de multitaskmogelijkheden. In plaats daarvan kunnen gebruikers direct de opties van een app of de browser openen.

Voordeel is dat Samsung deze digitale knoppen niet verwerkt heeft in het scherm, maar daaronder. Daardoor is er meer ruimte voor bijvoorbeeld apps of widgets. Jammer is dan weer dat er tussen de onderste ‘vaste’ app-balk en de rest van het startscherm een stuk zit waar geen apps geplaatst kunnen worden waardoor de extra ruimte dus onbenut blijft.

Accu

De kracht van de accu is in de S III door Samsung flink uitgebreid. Deze is een kwart krachtiger dan die van de S II en ook krachtiger dan die van directe concurrenten. Het scherm en de quadcore-processor vragen echter veel energie en dus zal in de praktijk de accuduur nagenoeg gelijk blijven.

De processor zorgt overigens voor probleemloze prestaties. Het door menu’s of de startschermen scrollen gaat probleemloos en browsen en het opstarten van apps gaat merkbaar sneller dan in andere modellen. Wederom komt alleen de HTC One X in de buurt qua prestaties.

De quadcore processor van 1.4 GHz komt in diverse benchmarktests ook als snelste uit de bus en verslaat daarbij de grote concurrent van HTC.

Onnavolgbaar

De S III is momenteel onnavolgbaar en heeft alleen iets te vrezen van de One X van HTC. De S III is echter pas met recht een smartphone te noemen door slimme functies waar de gebruiker wat aan heeft. Een absolute aanrader en door de extra features het beste Androidtoestel dat wij tot nu toe in handen hebben gehad.

Bekijk alle specificaties van de Galaxy S III

Galaxy S III