AMSTERDAM - Besturingssysteem Android is goed voor bijna 60 procent van alle smartphones in het eerste kwartaal van dit jaar.

Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau IDC.

Er werden in totaal in januari, februari en maart 89,9 miljoen Androidtelefoons verscheept, een stijging van 145 procent in vergelijking met de 36,7 miljoen een jaar eerder.

Ook worden er meer iPhones naar de winkels verscheept. In het eerste kwartaal van 2011 ging het nog om 26,4 miljoen exemplaren, een jaar later waren dat er 35,1 miljoen. Apple is daarmee goed voor 23 procent van de markt.

De gegevens zijn afkomstig van IDC. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Blackberry en Nokia

Flinke dalingen zijn zoals verwacht te zien bij Symbian van Nokia en Blackberry van RIM. Het marktaandeel van Blackberry staat wereldwijd inmiddels op 9,7 procent. Symbian doet het net iets beter met 6,8 procent, maar dat marktaandeel daalt harder.

Windows Phone, waar Nokia telefoons sinds vorig jaar mee uitrust, heeft 2,2 procent van de smartphonemarkt in handen.

Eerder werden al cijfers over het marktaandeel van hardwarefabrikanten gedeeld. In dit geval gaat het om het aandeel van software. Begin mei becijferde IDC dat Samsung en Apple samen goed zijn voor ruim de helft (53,3 procent) van de totale smartphonemarkt.