AMSTERDAM – Chipfabrikant Intel is een onderzoek begonnen naar technologie die het menselijke brein nabootst. Het doel is om computers te ontwikkelen die van alles over hun gebruikers ‘leren’.

Dat meldt persbureau Reuters donderdag. Het onderzoek zal plaatsvinden in Israel en wordt uitgevoerd door het Intel Collaborative Research Institute for Computational Intelligence in samenwerking met specialisten van het Technion in Haifa en de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem.

Het doel is om lerende apparaten te ontwikkelen door het menselijke brein na te bootsen. Deze apparaten monitoren constant het gedrag van de gebruiker en springen daarop in. ‘Al die apparaten zullen ons als individu leren kennen en daarnaar handelen’, aldus Intels technologiedirecteur, Justin Rattner.

Autosleutels
Als een gebruiker bijvoorbeeld zonder autosleutels het huis verlaat, zal zo’n apparaat de gebruiker eraan herinneren, waar hij of zij de sleutels heeft gelaten. Na een week zal de computer zijn gebruiker eraan herinneren de sleutels mee te nemen, voordat men de deur uit stapt, vertelt Rattner.

Rattner, die smartphones bestempelt als ‘domme’ apparaten omdat ze eigenlijk niets van hun gebruikers zouden leren, verwacht dat de eerste producten van Intels onderzoek in 2014 of 2015 op de markt komen.