AMSTERDAM - Het Japanse elektronicabedrijf Fujitsu gaat zich de komende tijd focussen op globalisering en consumenten.

Dat zei CEO Masumi Yamamoto in een gesprek met journalisten in Tokio waar NU.nl bij aanwezig was.

Fujitsu is in eigen land het grootste IT-bedrijf, maar het marktaandeel in de rest van de wereld blijft achter. Yamamoto voorspelt dat in 2015 de inkomsten van Fujitsu Technology Solutions 6 miljard dollar zullen zijn. Veertig procent van die inkomsten moet tegen die tijd uit het buitenland komen.

Consumenten

Fujitsu wil dat bereiken door niet alleen zijn zakelijke producten en services in Europa uit te breiden, maar ook door zich meer te gaan richten op consumenten. De CEO zegt dat Fujitsu begonnen is als een bedrijf dat zakelijke services en producten biedt, maar dat ook hij weet dat het verder moet kijken.

Het IT-bedrijf is van mening dat ze op het gebied van hardware de concurrentie met andere bedrijven aan kunnen gaan door uniek te zijn. Fujitsu liet tijdens CES in Las Vegas en de Mobile World Congress in Barcelona al een aantal smartphones en tablets zien die vooral naam opvielen door waterproof te zijn. 

Andere innovaties van Fujitsu draaien veelal om technologie die het bedrijf 'human centric' noemt. Zo experimenteert Fujitsu met smartphones die de gezondheid van mensen meet en sensoren in apparaten die lichaamsbewegingen van de eigenaar registreren en daarmee een biometrisch slot op de telefoon kunnen zetten.

Europa

In Tokio, tijdens het Fujitsu Forum, onthulde het bedrijf ook een eigen quadcore smartphone met 4G, de Arrows Z ISW13F. Het is nog niet duidelijk wanneer deze in Europa op de markt zal komen.

"Je kunt niet zomaar een product in een ander land lanceren', zegt Claus-Peter Unterberger, vice-president Marketing in Europa. "Het is een totaal andere markt, dus moeten we eerst kijken wat we gaan veranderen aan onze producten".  Bovendien zou het nu niet de goede timing zijn in verband met de Europese economische crisis.

Vorige week presenteerde Fujitsu ook twee ultrabooks, de Lifebook UH55/H & UH75/H. President Yamamoto verwacht veel van de dunne laptops die hij 'high-end tablets' noemt. Of en wanneer de ultrabooks in de rest van de wereld uitkomen is niet bekend. Volgens Fujitsu worden er nu nog gesprekken gevoerd over de internationale release van de nieuwe producten.

Tablets

Op het gebied van tablets kunnen we veel verwachten van de Japanse fabrikant. Fujitsu heeft al meerdere zakelijke tablets met Android en Windows uitgebracht die zich volgens het bedrijf onderscheiden door goede beveiliging. Zo komt de Stylistic M532, een tablet met Android 4.0, binnenkort uit in Nederland. Fujitsu bevestigt ook dat zodra Windows 8 uitkomt, we die kunnen verwachten op nieuwe tablets van de fabrikant.

Hoewel Fujitsu van plan is om zijn smartphones, tablets en laptops naar Europa te brengen, benadrukt het bedrijf dat de focus ook op services blijft. Vooral de komende tijd blijft dat belangrijk vanwege de economische situatie. "We zitten in een crisis, mensen kopen minder, maar willen wel goede service", aldus Fujitsu.