AMSTERDAM - In de eerste drie maanden van 2012 is het marktaandeel van Android wereldwijd toegenomen. Apple doet het bijzonder goed in de Verenigde Staten en het Groot-Brittannië.

Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Kantar Worldpanel waar Reuters over bericht. De cijfers gaan over de smartphonemarkt in januari, februari, maart en de eerste helft van april.

Door de populariteit van toestellen van Samsung en HTC is het marktaandeel van mobiel besturingssysteem Android volgens de onderzoekers flink toegenomen in vergelijking met een jaar eerder.

Het aandeel nam in bijna alle zeven grote markten toe. Kantar Worldpanel rekent Australië, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en de Verenigde Staten (VS) tot de zeven grootste markten wereldwijd.

72 procent

In Spanje nam het martkaandeel voor Android toe tot 72 procent. In Italië ligt dat percentage op 49 procent en in Duitsland op 62 procent. In bijvoorbeeld de VS en Groot-Brittannië is het aandeel van de iPhone flink gegroeid waardoor Apple het gat met Android verkleint.

Volgens de onderzoekers loopt het marktaandeel van Apple in Europa echter iets terug. Met hoeveel precies wordt niet duidelijk.

Windows Phone en Blackberry

De positie van Windows Phone is iets verbeterd. In Duitsland staat het besturingssysteem van Microsoft op 6 procent en in Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië en de VS is dat 3 tot 4 procent.

Grote dalers waren het Symbianplatform van Nokia en de Blackberrytoestellen van RIM. Zo was Blackberry in de VS nog maar goed voor 3 procent van alle smartphones in vergelijking met 9 procent een jaar eerder.

Cijfers voor Nederland zijn niet gedeeld.