AMSTERDAM – Het aandeel van Blackberryfabrikant Research In Motion (RIM) is na de onthulling van Blackberry 10 gezakt naar het laagste punt in acht jaar tijd.

Woensdag toonde RIM voor het eerst een deel van het nieuwe besturingssysteem Blackberry 10. Nieuwe smartphones met de software worden aan het eind van het jaar verwacht.

Na de presentatie stortte het aandeel van RIM echter in en kwam op een dieptepunt van 11,91 dollar uit. Het laagste niveau in acht jaar tijd. Vrijdagochtend Nederlandse tijd schommelde het aandeel rond de 12 dollar.

Het is niet ongebruikelijk dat de waarde van het aandeel na een onthulling terugloopt omdat de waarde daarvoor door geruchten en verwachtingen vaak stijgt. Bij RIM is het aandeel echter verder gedaald dan de waarde in de periode voor de presentatie.

Op het hoogtepunt in 2008 was een aandeel RIM nog 144 dollar waard.

Het bedrijf kampt met zware concurrentie van Android en de iPhone. Het wereldwijde marktaandeel keldert al enkele kwartalen en de nieuwe telefoons laten dus nog even op zich wachten. Ook zijn de reacties op de eerste presentatie van Blackberry 10 niet laaiend enthousiast.