AMSTERDAM - Samsung heeft zijn derde smartphone in de Galaxy S-serie aangekondigd. De telefoon met de naam Galaxy S III heeft een AMOLED-scherm ter grootte van 4,8 inch en een 8 megapixel camera.

Dat liet het bedrijf weten tijdens een presentatie in Londen donderdag.

De telefoon is 8,6 mm dun, weegt 133 gram en heeft een fysieke homeknop. Het scherm is 22 procent groter dan die van zijn voorganger, de S II, maar de rand om het scherm is verkleind waardoor de telefoon niet veel groter is.

Verder beschikt de nieuwe Galaxy S over een Exynos 1.4 GHz quadcore processor en draait het op Android 4.0.

De smartphone is ook uitgerust met een 1,9 megapixel camera aan de voorkant voor videobellen en komt uit met 16GB of 32GB opslagcapaciteit. De opslagruimte kan uitgebreid worden met micro-sdkaarten.

Nieuwe functies

De Galaxy S III demonstreerde ook een functie die reageert op spraakcommando's, S Voice. De dienst is daarmee vergelijkbaar met Siri van Apple. Daarnaast kan de telefoon gezichten herkennen en zien wanneer er naar het scherm gekeken wordt. De telefoon zorgt dan dat het scherm niet op standby gaat.

Ook kan vanuit een tekstbericht direct iemand gebeld worden door de telefoon naar het oor te bewegen. Als de gebruiker halverwege het bericht besluit dat een telefoontje toch handiger is, hoeft het nummer dus niet meer ingetoetst te worden.

Foto's

De 8 megapixel-camera maakt maximaal 20 foto's in één keer heel snel achter elkaar en adviseert de gebruiker vervolgens welke het beste is. Uiteraard kan dan ook nog voor een andere foto gekozen worden.

Samsung biedt met de Galaxy S III ook de mogelijkheid om draadloos op te laden. Daarvoor moeten gebruiker apart een Wireless Charging Kit aanschaffen. De telefoon is ook uitgerust met NFC voor bijvoorbeeld het gemakkelijk delen van bestanden.

Gevoel

Hoewel de Galaxy S III in de eerste reviews geprezen wordt vanwege de specificaties en het goede scherm, is er kritiek op het gebruik van plastic materiaal. De telefoon zou erg licht aanvoelen en heeft een gladde achterkant. De kritiek richt zich vooral op het 'goedkope' gevoel dat de telefoon daardoor zou hebben.

De Galaxy S III komt 29 mei uit in Europa. Een prijs heeft de Zuid-Koreaanse telefoonmaker nog niet bekendgemaakt.

Galaxy S III