AMSTERDAM – Sony heeft de eerste ultrabooks van het bedrijf onthuld. De VAIO T zal nog deze maand verkrijgbaar zijn.

Dat heeft het bedrijf woensdag bekendgemaakt.

De VAIO T zal beschikbaar zijn als 11,6 en 13,3 inch-model. Laatstgenoemde beschikt dan over een beeldresolutie van 1366 bij 768 pixels.

Verder draaien de ultrabooks op een Intel i3-processor. Het betreft hier een Sandy Bridge-variant en dus nog niet de nieuwe Ivy Bridge-processor. De nieuwe chips zijn vooral sneller en energiezuiniger.

Toch meldt Sony voor de VAIO T een gebruiksduur van negen uur en moet de ultrabook bij een gesloten scherm tot 90 dagen in standby-stand kunnen blijven staan zodat de taken en bestanden opgeslagen blijven.

Dikte en gewicht

Verder zijn de laptops 17,8 millimeter dik. Dat is nog net binnen de eisen van chipmaker Intel. De initiatiefnemer van de ultrabooks ziet graag dat de laptops minder dan 18 a 19 millimeter meten.

Het gewicht van de VAIO T moet uitkomen op 1,6 kilo. Dat is voor een ultrabook aan de zware kant. Verder beschikt het apparaat over 4GB-werkgeheugen en een harde schijf van 320GB.

De laptops zullen al vanaf deze maand verkrijgbaar zijn. Of dat ook in Nederland het geval is, is niet bekend. Ook de prijs is niet bekend.

Eerste ultrabooks Sony