AMSTERDAM – Research In Motion (RIM) heeft het toekomstige platform Blackberry 10 voor het eerst laten zien. Het besturingssysteem dat eind 2012 verschijnt, moet het bedrijf nieuw leven in blazen.

Dinsdag werd tijdens Blackberry World in Orlando voor het eerst een korte impressie gegeven van Blackberry 10.

CEO Thorsten Heins liet ook een toestel zien dat op de nieuwe software draait. Het gaat nog om een prototype dat bedoeld is voor ontwikkelaars. Dev Alpha, zoals de telefoon heet, heeft geen fysiek toetsenbord meer.

RIM kondigde eerder al aan dat de nieuwe toestellen er heel anders uit zouden gaan zien. Benadrukt wordt dat de Dev Alpha niet de uiteindelijke hardware zal zijn.

BB10

Toetsenbord

Heins stelt dat Blackberry toch blijft draaien om de ervaring van het toetsenbord, ook bij telefoons met alleen een touchscreen. Zo werd tijdens de presentatie een nieuw virtueel toetsenbord getoond dat voorspelt welke woorden na een al getikt woord kan komen. Met een swipe-beweging kan de gebruiker dan aangeven dit woord wel of niet te willen.

Volgens RIM moet dit de klant tijd besparen. Ook leert het toetsenbord van waar de gebruiker op de virtuele toetsen drukt om beter te begrijpen wat de gebruiker in de toekomst bedoelt. Dit gebeurt ook bij andere fabrikanten al.

Fotosoftware

Daarnaast toonde Heins nieuwe fotosoftware waarmee nadat een foto genomen is het beeld nog aangepast kan worden. Zo is het mogelijk om het beeld van net voor of net na het fotomoment te gebruiken omdat iemand daar bijvoorbeeld de ogen niet dicht had.

Kracht

Heins liet ook nog iets los over de rekenkracht van Blackberry 10. Zo werd getoond hoe apps op de achtergrond kunnen draaien. Volgens de CEO draaien alle apps realtime op de achtergrond zonder dat de telefoon langzaam wordt.

Daardoor zouden de apps vervolgens gemakkelijk weer op te vragen zijn en hoeven ze niet opnieuw opgestart of geladen te worden. De demonstratie zag er soepel uit.

Lancering

Volgens de kersverse topman van RIM is het hele bedrijf erop gebrand om de Blackberry 10-toestellen op tijd op de markt te krijgen. De planning is ‘eind 2012’ en volgens Heins gaat dat lukken. Een specifiekere lanceringsdatum werd niet bekendgemaakt.

Het is dan echter al ruim een jaar geleden dat de Blackberry Bold 9900 uitkwam. Het bedrijf verliest wereldwijd dan ook snel marktaandeel op de smartphonemarkt.