AMSTERDAM – De smartphonemarkt is in een jaar tijd fundamenteel veranderd. Samsung zag de verkoop zelfs met 267 procent toenemen, Apple volgt met 89 procent. Verder zijn er vooral dalers zoals Nokia, Blackberry en HTC.

Dat blijkt uit gegevens van onderzoeksbureau IDC.

Diverse fabrikanten hebben de afgelopen weken hun kwartaalcijfers gepresenteerd. Daaruit bleek al dat Samsung meer smartphones verkocht had dan Apple. Uit de cijfers van IDC wordt de verandering op de hele markt goed duidelijk.

Zo blijkt dat Samsung met 42,2 miljoen verkochte smartphones in de eerste drie maanden van 2012 het marktaandeel in vergelijking met een jaar geleden met 267 procent zag groeien. Apple verkocht 35,1 miljoen iPhones en noteerde een stijging van 88,7 procent.

De gegevens zijn afkomstig van IDC. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Slecht nieuws

Voor de overige spelers brengen de cijfers minder goed nieuws. Nokia, Research In Motion (Blackberry) en HTC zagen allen het aandeel kelderen. Nokia verkocht zelfs 50,8 procent minder smartphones. Gevolgd door RIM met een afname van 29,7 procent. HTC verkocht 23,3 procent minder smartphones.

De markt is momenteel dan ook voornamelijk in handen van Samsung en Apple. Zij zijn samen goed voor ruim de helft van de smartphoneverkoop. De ‘overige’ fabrikanten zoals LG, Sony en Aziatische bedrijven als ZTE zijn goed voor 27 procent van de markt.

Nokia, RIM en HTC moeten het met z’n drieën doen met nog geen 20 procent. Een jaar geleden was dat nog 46,3 procent. Ook op de totale markt voor mobiele telefoons is Nokia ingehaald door Samsung.