AMSTERDAM -  Google is door een aantal Joodse organisaties aangeklaagd omdat de Franse versie van de zoekmachine te vaak automatisch het woord 'juif' (jood) zou suggereren bij het zoeken naar naar joodse mensen.

Dat melden Franse media.

Bij het intikken van een zoekopdracht krijgen gebruikers automatisch aanvullende zoekgegevens te zien door de functie Automatisch aanvullen. Het bedrijf baseert zich daarvoor op zoekactiviteiten van anderen. Termen die te maken hebben met pornografie, geweld worden niet aangevuld. Dat geldt ook voor aanzetten tot haat.

Volgens verschillende joodse en antiracistische organisaties in Frankrijk voorspelt de functie vaak of iemand joods is bij het zoeken naar een naam van een persoon.

Dat is volgens onder meer de organisatie l'Union des étudiants juifs de France een inbreuk op de wet die de samenstelling van een databank met etnische gegevens verbiedt.

Databank

De advocaat van organisatie SOS Racisme, Patrick Klugman, zegt dat Automatisch aanvullen heeft geleid tot "de creatie van wellicht de grootste joodse databank uit de geschiedenis".

De instanties vrezen bovendien dat de indruk wordt gecreëerd van een 'alomtegenwoordigheid van joden op belangrijke posten in Frankrijk'.

De zaak wordt woensdag behandeld.

Japan

Eind maart besloot een Japanse rechtbank dat Google bepaalde termen uit de zogenoemde autocomplete-functie moest verwijderen.

Een Japanner had geklaagd dat hij zich in zijn privacy aangetast voelde, omdat de Google-functie hem verbindt aan misdaden die hij niet heeft begaan.

Bij het intikken van zijn naam suggereerde Google nog een aanvulling, waardoor de persoon betrokken lijkt te zijn geweest bij een reeks misdaden. Hij zou hierdoor de afgelopen jaren problemen hebben gehad bij het vinden van een baan. De man heeft waarschijnlijk dezelfde naam als de echte crimineel.