AMSTERDAM – De Amerikaanse kredietbeoordelaar S&P heeft de kredietwaardigheid van mobieltjesfabrikant Nokia verlaagd naar junkstatus. S&P is niet positief over de omzet en de winstverwachting bij het Finse bedrijf.

De rating van Nokia gaat van BBB- naar BB+. Verder houdt S&P een zogenaamde negatieve outlook op het concern, wat betekent dat er mogelijk weer een verlaging komt. Een jaar geleden had Nokia nog een A-rating bij S&P.

Afgelopen week verlaagde een andere kredietbeoordelaar Nokia ook al naar junk. Net als bij S&P kreeg Nokia van Fitch een BB+oordeel. Nokia moet in de tweede helft van dit jaar met fors betere cijfers komen om een verdere kredietverlaging te voorkomen.

Nokia maakte onlangs bekend bijna 1 miljard euro verlies te hebben geleden in de eerste drie maanden van dit jaar. De omzet in het eerste kwartaal daalde met bijna 30 procent. S&P verwacht dat de verkoop bij Nokia komend jaar opnieuw 18 procent zal dalen.

Smartphonemarkt

Nokia wijt de slechte resultaten aan de concurrentie op de smartphonemarkt, de dalende vraag bij consumenten en het slechte economische klimaat. In het eerste kwartaal van 2012 werden slechts 11,9 miljoen smartphones verkocht. Een jaar geleden waren dat er nog 24,2 miljoen.

Uit het laatste rapport van onderzoeksbureau Strategy Analytics blijkt bovendien dat Samsung het Finse bedrijf van de troon heeft gestoten wat betreft de verkoop van mobiele telefoons in het eerste kwartaal van 2012.