AMSTERDAM - Samsung heeft zijn concurrent Apple weer ingehaald als het gaat om de verkoop van smartphones in het eerste kwartaal van 2012.

In die periode werden ongeveer een 9,4 miljoen meer smartphones van Samsung verkocht dan iPhones.

Dat concludeert onderzoeksbureau Strategy Analytics op basis van de kwartaalcijfers van beide bedrijven. Samsung maakte die donderdag bekend, Apple kwam eerder deze week al met zijn recordomzet naar buiten.

Hoeveel smartphones Samsung precies heeft verkocht is niet bekend, omdat het bedrijf dat niet bekendmaakt.De cijfers van Strategy Analytics zijn dan ook gebaseerd op schattingen.

De bedrijven hebben samen meer dan de helft van het martktaandeel op het gebied van smartphones in handen. Volgens het onderzoek heeft Samsung nu een marktaandeel van 30,6 procent. Apple leverde in het eerste kwartaal 35,1 miljoen iPhones, en heeft een marktaandeel van 24,1 procent.

Nokia

In het derde kwartaal van 2011 versloeg Samsung zijn rivaal ook al wat betreft het aantal verscheepte smartphones, maar in het laatste kwartaal van vorg jaar moest het de iPhonemaker weer voor zich dulden.

Uit het onderzoek blijkt ook dat Samsung voor het eerst leider is op de markt voor mobiele telefoons en daarmee Nokia van de troon stoot.

Record

Samsung maakte donderdagavond (Nederlandse tijd) de kwartaalcijfers bekend. Daaruit blijkt dat het Zuid-Koreaanse elektronicaconcern in het eerste kwartaal een recordwinst van 5,05 biljoen won (ruim 3,3 miljard euro) heeft behaald.

De recordwinst is grotendeels te danken aan een sterke verkoop van smartphones en tablets. Ook de lcd-tak van het concern keerde weer terug naar zwarte cijfers, wat het winstcijfer ook een duwtje in de rug gaf. 

Vorig jaar maakte Samsung in het eerste kwartaal een winst van 2,78 biljoen. En in het vorige kwartaal kwam de winst uit op 4 biljoen won.

Galaxy

Normaal gesproken is het eerste kwartaal voor technologiebedrijven het zwakste kwartaal van het jaar, omdat consumenten in de periode rondom Kerst al veel geld spenderen.

De omzet van Samsung dikte in de eerste verslagperiode van het jaar met 22 procent aan tot 45,3 biljoen won. Samsung lanceert begin volgende maand de nieuwste versie van de Galaxy S-telefoon.