AMSTERDAM - Chipmaker Intel gaat Europa's tweede hoogste gerechtshof vragen een boete van 1,06 miljard euro, die het in 2009 opgelegd kreeg, te schrappen.

Dat meldt persbureau Reuters.

Volgens het bedrijf is er geen bewijs dat het zijn dominante marktpositie heeft misbruikt.

Europees Commissaris Neelie Kroes legde de Amerikaanse chipproducent Intel de recordboete op omdat de computerfabrikant grote kortingen zou hebben gegeven, als die beloofden geen gebruik te maken van producten van concurrent Advanced Micro Devices (AMD).

Schade

De praktijken vonden volgens Kroes plaats tussen 2002 en 2007. Intel betaalde de grootste computerfabrikanten in de wereld, waaronder Dell, Hewlett-Packard en Acer. De beslissing van de commissie kwam na een uitgebreid onderzoek van acht jaar.

Volgens Intel hebben de praktijken waarvoor het bedrijf is beboet, geen enkele schade toegebracht aan de consument. Intel zal haar zaak bepleiten in een vier dagen durende hoorzitting in Luxemburg begin juli, melden twee bronnen die bekend zijn met de zaak.

Fouten

Intel krijgt steun van de Europese Ombudsman die de commissie heeft veroordeeld om procedurele fouten in het onderzoek. Dat staat in het rapport van de ombudsman dat na het besluit van Kroes uit was gekomen.

De EC zou verzuimd hebben ’potentieel ontlastende’ getuigen te horen. Zo zouden de onderzoekers van de commissie het verslag van een getuigengesprek met een bestuurder van Dell niet goed genoteerd hebben. Deze bestuurder zou verklaard hebben dat Dell de prestaties van Intels rivaal AMD als ’zeer slecht’ had ervaren.

De getuigenis kan erop duiden dat Dell uit technische overwegingen heeft gekozen voor Intel en niet omdat ze gedwongen werden.