AMSTERDAM - Apple dreigt het recht op het handelsmerk iPad te verliezen in China. De overheid zou het bedrijf Proview als rechtmatige eigenaar van de naam zien.

Dat vertelde Yan Xiaohong, adjunct-directeur van de National Copyright Administration aan verslaggevers in Peking, meldt persbureau AP.

“Het geschil tussen Apple en Shenzhen Proview met betrekking tot de iPad-handelsmerk zit in een gerechtelijk proces," zei Yan op een persconferentie. Maar hij voegde eraan toe dat "volgens de wetten van onze regering Shenzhen Proview nog steeds de wettelijke vertegenwoordiger en de gebruiker van het merk is."

Ook de viceminister van de State Administration for Industry and Commerce (SAIC), Fu Shuangjian, laat aan AFP weten dat Proview nog steeds de rechtmatige eigenaar is van het merk.

Schikking

De opmerkingen volgen op het nieuws dat het hogegerechtshof van Guangdong in Zuid-China Apple en Proview rond de tafel probeert te krijgen. Volgens de advocaat van Proview is het waarschijnlijk dat het dispuut buiten de rechtszaal wordt opgelost.

Hij laat weten dat het bedrijf nooit de intentie heeft gehad om de strijd in de rechtbank uit te vechten. Het probeerde eerder al een schikking te treffen, maar Apple weigerde dat. “ Ik weet niet of Apple zijn houding heeft veranderd, maar ik geloof dat het belangrijkste punt nu de prijs is."

Misbruik

Of Apple nu wel bereid is om een schikking te treffen is niet bekend. In een verklaring herhaalt de woordvoerder dat het nooit bewust misbruik zou maken van handelsmerken. Volgens het bedrijf is Proview veel mensen een hoop geld verschuldigd en probeert het onterecht meer geld te krijgen van Apple voor een merk “waarvoor we al hebben betaald”.

Proview heeft sinds 2000 het recht op de merknaam Ipad in handen en zegt dat Apple hen misleid heeft bij de overname van het merkenrecht. Zo zou het Amerikaanse bedrijf gezegd hebben dat er geen directe concurrentie zou komen met de IPAD, een computer van Proview.