AMSTERDAM – Na het succes van Instagram zijn investeerders naarstig op zoek naar een nieuwe app die miljoenen moet opbrengen. De startups Viddy en Socialcam lijken hierop de meeste aanspraak te maken.

Instagram werd voor een miljard dollar aan Facebook verkocht. De app laat gebruikers foto’s maken, waarna ze de foto rechtstreeks met een filter kunnen bewerken en delen over sociale netwerken.

De startups Viddy en Socialcam hebben een app ontwikkeld die ongeveer hetzelfde doen, maar dan met video. Beide bedrijven zijn afgelopen weken flink gegroeid.

Groei

Viddy bestaat nu een jaar en heeft meer dan tien miljoen gebruikers wereldwijd, waarvan er meer dan 5,5 miljoen bijkwamen in de afgelopen twaalf dagen.

Socialcam kende de meest indrukwekkende groei: het bedrijf is twee maanden oud maar kende naar eigen zeggen binnen afgelopen weekend een groei van vier miljoen nieuwe gebruikers.

Investering

Diverse techsites noemen de startups nu Instagram voor video, maar durven nog weinig te stellen over de toekomst van de bedrijven.

Viddy kan wel rekenen op 250.000 dollar van investerende beroemdheden als Shakira, Will Smith en Jay-Z. Ook Biz Stone, mede-oprichter van Twitter, heeft in de app geïnvesteerd. Totaal heeft Viddy zes miljoen dollar opgehaald.