AMSTERDAM - Microsoft schendt vier patenten van Motorola in zijn gameconsole Xbox 360.

Dat heeft de International Trade Commission (ITC) maandag laten weten (pdf). Het gaat om een voorlopige uitspraak van één ITC-rechter.

Microsoft zegt in een reactie aan persbureau Bloomberg dat het ervan overtuigd is dat de ITC uiteindelijk in het voordeel van Microsoft zal beslissen. Ook zegt het bedrijf dat het verwacht dat Motorola zijn standaard essentiële patenten beschikbaar zal stellen tegen eerlijke en redelijke voorwaarden.

Motorola laat weten dat het blij is met de voorlopige uitspraak. “Microsoft blijft het patentenportfolio van Motorola Mobility schenden en wij blijven zeker van onze positie”, aldus een woordvoerder.

De definitieve uitspraak wordt in augustus verwacht.

Strijd

Microsoft en Motorola zitten al sinds 2010 in een juridische strijd om patenten. In november 2010 klaagde Microsoft Motorola aan omdat laatstgenoemde ‘onredelijke’ vergoedingen zou eisen voor het gebruik van bepaalde technologieën in de Xbox 360.

Motorola reageerde met een eigen rechtszaak waarin het Microsoft beschuldigt van het schenden van 16 patenten.

Onderzoek

Microsoft heeft kritiek op Motorola omdat die licenties op het patent met betrekking tot videocodec H.264 niet eerlijk zou aanbieden. In Europa loopt inmiddels een onderzoek naar Motorola vanwege onder meer deze beschuldigingen.

Eerder deze maand besloot een Amerikaanse rechter dat er in Duitsland voorlopig geen verbod op Windowsproducten en de Xbox 360 komt. De rechtbank vindt dat een oordeel over de manier waarop het bedrijf licenties uitgeeft afgewacht moet worden.