AMSTERDAM – De Europese Commissie gaat de situatie rond TomTom in Frankrijk onderzoeken. Het land deelt boetes van 1500 euro uit aan mensen die flitsinformatie op hun navigatiesysteem hebben staan.

Dat blijkt uit antwoorden van de Europese Commissie op vragen van Auke Zijlstra, Europarlementariër van de PVV.

Bezitters van een TomTom met daarop een waarschuwing voor flitspalen kunnen in Frankrijk sinds kort een boete krijgen van 1500 euro. TomTom stelt al een update beschikbaar die de locaties van Franse flitspalen verwijdert en ook kan de dienst uitgeschakeld worden.

Toch vindt de PVV het kwalijk dat dergelijke wetgeving bestaat. De Europese Commissie zegt toe de situatie te gaan onderzoeken.

Onderzoek

"Dit valt niet onder het huidige EU-recht. De Commissie onderwerpt de nieuwe regelgeving op dit moment aan een inhoudelijk onderzoek en zal de Franse autoriteiten indien nodig om verduidelijking vragen", aldus de Europese Commissie in de antwoorden.

Zijlsta: “Ik maak me grote zorgen over de gevolgen van deze nieuwe wetgeving. Het is belachelijk dat Nederlanders het risico lopen een boete te krijgen alleen omdat ze gebruikmaken van navigatieapparatuur."