AMSTERDAM -  Groot-Brittannië levert afluistertechnologie aan landen met repressieve regimes. De apparatuur zou gebruikt worden om politieke dissidenten en activisten te volgen.

Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

De organisatie Privacy International zegt dat er minstens 30 Britse bedrijven afluisterapparatuur hebben geëxporteerd naar onder meer Iran, Syrië en Jemen. Ongeveer 50 bedrijven exporteren de technologie vanuit de VS en ook Duitsland en Israël zouden veel afluisterapparatuur aan de regimes leveren.

Een van de apparaten die wordt geleverd is volgens de privacywaakhond de IMSI Catcher, een machine die de locatie van telefoons en identiteit van de eigenaar kan achterhalen.

Een groot deel van de technologie die het mogelijk maakt om internetverkeer, gesprekken en sms-berichten in de gaten te houden, is vergelijkbaar met apparatuur die de regering in Groot-Brittannië volgens een nieuw voorstel in eigen land wil gebruiken.

Exportverbod

Privacy International heeft 160 bedrijven benaderd over de verkoop van dergelijk apparatuur aan repressieve regimes en slechts 10 bedrijven zouden tot nu toe ontkend hebben.

De Europese Unie heeft vorige maand een exportverbod ingesteld die het onmogelijk moet maken apparatuur en software aan Iran te verkopen. Het gaar daarbij om technologieën die het land kan gebruiken voor het controleren en onderscheppen van internet- en telefoonverkeer. Privacygroepen zeggen echter dat de verkoop nog steeds doorgaat.

"Ons onderzoek toont aan dat het niet alleen een Brits probleem is”, zegt Eric King van Privacy International. “Regeringen moeten nu actie ondernemen. Over een paar jaar zal de apparatuur een update moeten krijgen en die landen beschikken niet over die technische kennis om dat de toen. Dit is iets waar Groot-Brittannië zich bewust van moet zijn en hier nu tegen op moet treden.”