AMSTERDAM – Panasonic heeft donderdag een nieuwe systeemcamera aangekondigd: de Lumix GF5. Het toestel volgt de Lumix GF3 op en voorziet onder meer in een scherper lcd-scherm.

De nieuwe camera lijkt in grote lijnen sterk op zijn voorganger. Wel is het hart van de GF3 – de 12,1-megapixelsensor – vernieuwd. De nieuwe sensor levert hetzelfde aantal pixels op, maar zou voor foto’s met minder ruis zorgen.

Ook is de lichtgevoeligheid nu in te stellen op een maximaal equivalent van iso 12.800, waar de voorganger op iso 6400 bleef steken. Verder kan de GF5 full-hd video-opnames maken met een beeldsnelheid van 25 frames per seconde.

Dubbele schermresolutie
Een van de andere weinige veranderingen is de schermresolutie: die is verdubbeld van 460 duizend naar 921 duizend subpixels. De laatste vernieuwing betreft een achttal extra creatieve filters om mee te spelen.

Pansonic brengt de Lumix GF5 in de loop van april op de markt. Een adviesprijs is nog niet genoemd, maar naar verwachting zal deze gelijk zijn aan de aanvankelijke prijs van zijn voorganger, 499 euro.