AMSTERDAM – Pioneer heeft zijn onlangs aangekondigde serie AV-versterkers voor 2012 uitgebreid met twee extra modellen onder de gezamenlijke noemer ‘Elite’. De apparaten hebben onder meer ondersteuning voor Apple’s draadloze AirPlay-standaard.

De twee nieuwe modellen – de VSX-42 en VSX-60 – zouden zich op verschillende manieren onderscheiden van de vier thuisbioscoopversterkers die Pioneer medio maart aankondigde. Zo zijn beide AV-receivers uitgerust met zes hdmi-ingangen achterop, terwijl de VSX-60 nog een extra hdmi-aansluiting heeft aan de voorkant.

Het tweetal deelt verder nog een aantal functies, zoals een netwerkaansluiting, upscaling van video en ondersteuning voor Apple AirPlay, dlna en Pandora. Zoals alle nieuwe Pioneer-versterkers is het duo te bedienen via Android- en iOS-smartphones en –tablets.

De VSX-42 kan een 7.1-speakeropstelling aansturen, terwijl de VSX-60 een aansluiting biedt voor een extra subwoofer (7.2-kanaals geluid). Ook heeft de VSX-60 een betere videochip aan boord, aldus Pioneer, en biedt deze versterker 10 watt extra vermogen per kanaal.

De VSX-42 en VSX-60 komen binnenkort op de markt. In de VS zullen de versterkers respectievelijk 450 en 650 dollar kosten. Nederlandse prijzen zijn nog niet bekend.