BRUSSEL - De Europese Commissie is twee onderzoeken begonnen naar mogelijke kartelpraktijken door de Amerikaanse fabrikant Motorola. 

De firma zou regelingen over bepaalde patentrechten niet zijn nagekomen om de concurrentie op de Europese markt te verstoren. Dat maakte het dagelijks bestuur van de Europese Unie dinsdag bekend.

Brussel reageert op klachten van onder meer concurrenten Apple en Microsoft. Eerder dit jaar begon de commissie al een vergelijkbaar onderzoek tegen Samsung.

Motorola bezit een aantal standaard essentiële patenten die erg belangrijk zijn voor concurrenten. Er is jaren geleden afgesproken dat deze patenten onder FRAND-voorwaarden gelicenseerd moeten worden. Dit betekent dat Motorola aan alle concurrenten tegen redelijke voorwaarden licenties moet aanbieden.

Volgens klachten van Apple en Microsoft is dit niet gebeurd en vraagt Motorola buitensporige vergoedingen. Zo werd onlangs bekend dat het bedrijf 2,25 procent van de opbrengsten van Apple wilde hebben.

Misbruik

Daarnaast onderzoekt de Europese Commissie of Motorola de standaardpatenten misbruikt heeft in rechtszaken. Zo probeert het bedrijf een verbod te krijgen op onder meer de iPhone en iPad van Apple en Windows en de Xbox van Microsoft.

Dergelijke patenten mogen hier niet voor gebruikt worden omdat ze dus onder FRAND-voorwaarden gelicenseerd moeten worden. Het onderzoek heeft prioriteit, maar het is niet bekend wanneer de eerste resultaten verwacht worden