AMSTERDAM – Maandag lanceert HTC zijn nieuwe vlaggenschip – de One X – in Europa. NU.nl voelde deze eerste quadcore-smartphone op Nederlandse bodem uitgebreid aan de tand.

We hadden de HTC One X al ruim een maand eerder in handen gehad en waren toen diep onder de indruk. Aan die eerste indruk is weinig veranderd.

HTC zet met de One X een prachtig staaltje design neer dat breekt met alles wat we tot dusver van het bedrijf hebben gezien. De smartphone is een lust voor het oog: de slanke witte (ook in het zwart verkrijgbare) behuizing krult zich een beetje rond het scherm, waardoor de display uit het toestel lijkt op te rijzen.

Groot maar licht

Het gebruikte materiaal – kunststof – houdt bovendien het gewicht van de One X binnen de perken. Het toestel mag dan een enorm scherm van 4,7 inch hebben, maar blijkt met zijn 129 gram lichter dan apparaten met kleinere schermen, zoals de Galaxy Nexus en iPhone 4S.

Het lichte en slanke unibody-design eist wel zijn slachtoffers: de accu van het toestel is niet verwisselbaar en er is geen ruimte voor microSD-kaartjes, om het ingebouwde geheugen van 32GB mee uit te breiden.

Dat laatste euvel vangt HTC overigens netjes op door twee jaar gratis cloudopslag te bieden bij Dropbox en Skydrive, wat in totaal een extra opslagcapaciteit van 50GB oplevert.

Prachtig scherm

Het HD-scherm (1280 bij 720 pixels) weet eveneens te imponeren. Hoewel het door zijn grote formaat niet het allerscherpste scherm op de markt is, springt de lagere pixeldichtheid in vergelijking met de huidige nummer één op dat gebied – De Sony Xperia S – niet direct in het oog.

Gebruikers zullen zich eerder verwonderen om de prachtige kleurweergave. Films en foto’s bekijken op het riante scherm is hierdoor allesbehalve een straf. De net zo riante kijkhoeken maken het bovendien eenvoudig om verse kiekjes aan anderen te tonen.

Snelle camera

Over kiekjes gesproken, de camera van de One X is een van de speerpunten geweest bij het ontwerp van het toestel. HTC heeft het apparaat uitgerust met een extra lichtgevoelige lens, een 8-megapixelsensor en razendsnelle software.

HTC’s claims met betrekking tot de snelheid zijn niet overdreven. Binnen anderhalve seconde kan men een foto maken, waarmee de One X vooralsnog alle concurrentie achter zich laat.

Handig is dat de knoppen voor foto- en video-opnames naast elkaar op het touchscreen staan: hierdoor hoef je niet tussen de twee verschillende opnamestanden te schakelen en dat spaart tijd uit. Wel moet daarbij worden opgemerkt dat het starten van een video-opname wat langer duurt dan het nemen van een foto.

Geen ontspanknop

Dat HTC zo’n werk maakt van de camera, maar de telefoon vervolgens niet van een hardwarematige ontspanknop voorziet, is echter ronduit bizar. Daar staat tegenover dat de mogelijkheid om scherp te stellen via het touchscreen, uitstekend werkt.

De foto’s die het toestel neemt, blijven wel een beetje achter bij de beloftes die HTC eind februari in Barcelona deed. Zo kunnen bij daglicht genomen foto’s niet tippen aan die van een iPhone 4S of Xperia S. Er zijn minder details te ontdekken en er treden nog wel eens opmerkelijke kleurvervormingen op.

Uitstekend voor kroegtijgers

Maar de camera doet ook een aantal dingen goed. Zo gooit de smartphone automatisch enkele HDR- en verscherpingsfilters over foto’s heen, waardoor ze soms zelfs scherper ogen dan vergelijkbare foto’s, die genomen zijn met een gespecialiseerde compactcamera.

Bij minder lichte omstandigheden is de camera van de One X op het moment zelfs onovertroffen. Er is minder ruis te zien en omdat de flitser van het toestel zijn flitslicht aanpast op het omgevingslicht, treedt overbelichting minder snel op. Daarmee is de One X bijvoorbeeld een uitstekende gegadigde voor kroegtijgers die hun belevenissen aan de tap graag op de gevoelige plaat vastleggen.

Over de filmopnames kunnen we slechts positief zijn: de smartphone legt bewegende beelden overtuigend vast in 720p of 1080p – al is het wel een beetje raar dat de optie standaard staat ingesteld op de laagste HD-resolutie.

Snelle quadcore-processor

HTC’s nieuwe vlaggenschip is niet alleen ad rem als het om fotografie gaat, maar met zo’n beetje alles wat je hem voorschotelt. En dat mag ook wel: het is de eerste smartphone op de Nederlandse markt die over een quadcore-processor beschikt – de nieuwe Tegra 3-chip van Nvidia.

Met de nieuwe chip aan boord is de One X volgens diverse benchmarks de snelste smartphone van het moment. Ook in de praktijk – tijdens het browsen, de navigatie door menu’s, het afspelen van hoge-resolutie filmmateriaal – voelt het toestel zeer rap aan.

Accuduur

De Tegra 3-chip is ook van invloed op de accuduur. Of dat effect positief of negatief uitpakt, hangt af van het gebruik. Wordt er bijvoorbeeld video gekeken of opgenomen, gegamed of intensief over het internet gesurft, dan worden de vier cores van de processor meer belast en loopt de accu sneller leeg dan bij vergelijkbare taken op een smartphone met dualcore-chip.

Maar als men de smartphone stand-by laat staan en er voornamelijk achtergrondtaken worden uitgevoerd, kan het toestel uit de voeten met de zogeheten ‘companion’-core van de Tegra 3 – een stiekeme, vijfde core die zwakker, maar ook energiezuiniger is dan de andere vier. Hierbij blijkt de accu juist gespaard te worden ten opzichte van smartphones met minder rekenkernen.

Al met al lijken de positieve en negatieve effecten van de krachtige processor op de accu elkaar uit te balanceren. De gemiddelde gebruiker zal het toestel iedere nacht aan de lader willen hangen.

Nieuwe Sense

Met zijn hardware en design loopt de HTC One X momenteel vooruit op het gros van de competitie, en hetzelfde kan gezegd worden van de software. Het toestel is voorzien van het nieuwste van het nieuwste. Dan hebben we het niet alleen over de meest recente versie van Google’s Android, Android 4.0 Ice Cream Sandwich, maar ook over HTC’s eigen interface, HTC Sense.

De Taiwanese fabrikant heeft de visuele schil rond Google’s besturingssysteem van een paar nieuwe functies voorzien. Zo is het Beats Audio-profiel, dat het geluid merkbaar van extra punch voorziet, nu niet alleen meer beschikbaar in de muziekspeler, maar bij alles wat men met het toestel doet.

In combinatie met het grote scherm maakt dit het toestel bij uitstek geschikt voor meeslepende media-ervaringen onderweg.

Een van de mooiste

Ook is het voortaan mogelijk om muziek te synchroniseren via iTunes. Daarnaast reageert de interface weer een tikkeltje sneller dan voorheen en is het beter geïntegreerd met Android, waardoor het toestel meer als een geheel aanvoelt dan bij eerdere HTC-toestellen het geval was.

Een paar schoonheidsfoutjes daargelaten is de HTC One X dan ook een zeer indrukwekkende smartphone. Niet alleen is het toestel een lust voor het oog, hij is ook nog eens razendsnel en uiterst compleet, met een goede camera en een uitstekend scherm. Tel deze wapenfeiten bij elkaar op en je hebt een van de fijnste en mooiste Androidmobieltjes van het moment.

Bekijk alle specificaties van de One X

HTC One X