AMSTERDAM - De Europese Commissie overweegt een officieel onderzoek in te stellen naar Motorola na klachten van Apple en Microsoft.

Dat zegt eurocommissaris Joaquin Almunia (Mededinging), meldt Reuters.

Vorige maand werd bekend dat zowel Apple als Microsoft een klacht hebben ingediend bij de Commissie omdat Motorola oneerlijk om zou gaan met patenten.

Het bedrijf zou FRAND-voorwaarden schenden. Het gaat om belangrijke patenten die door de hele industrie gebruikt worden en daarom eerlijk en tegen een redelijk tarief verstrekt moeten worden aan concurrenten.

Macht

"Ik overweeg een formeel onderzoek in te stellen naar deze klachten om zo meer duidelijkheid te brengen in dit gebied van concurrentiecontrole”, aldus Almunia.

Volgens de Eurocommissaris hebben de eigenaren van standaard-essentiële patenten veel macht en kunnen ze daarmee de concurrentie schaden. “Ik hoef u niet te vertellen dat dit onacceptabel is, en ik ben vastbesloten de mededingingsregels te gebruiken om zulke barrières door octrooihouders te voorkomen .”

De Europese Commissie onderzoekt op dit moment al een dergelijke situatie bij de Koreaanse fabrikant Samsung. Het bedrijf zou misbruik maken van FRAND-patenten.