AMSTERDAM – De ruzie tussen Apple aan de ene kant en Nokia, Blackberry en Motorola aan de andere kant is zo hoog opgelopen dat de stemming over een nieuwe simkaartstandaard uitgesteld is.

Dat heeft simkaartmaker Giesecke & Devrient aan PC World bevestigd. Het Europese Telecommunicatie Standaardisatie Instituur (ETSI) wil het uitstel nog niet officieel bevestigen. Er zou nog steeds vergaderd worden.

Tijdens deze vergadering zou een stemming moeten plaatsvinden om tot een nieuwe standaard voor simkaarten te komen. Dan zouden alle smartphones en tablets in de toekomst dezelfde simkaart kunnen gebruiken.

Zowel Apple als een samenwerkingsverband van Nokia, Motorola en Blackberryfabrikant Research In Motion (RIM) hebben een nieuwe nano-simkaart ontwikkeld. Een model dat kleiner is dan de huidige simkaarten. Apple wordt gesteund door veel telecomproviders.

Boos

Nokia en RIM beschuldigen Apple echter van het overtreden van regels door diverse dochterondernemingen mee te laten stemmen en partners zelfs meerdere keren te laten stemmen.

Apple liet eerder deze week weten dat het bereid was zonder kosten licenties uit te geven voor patenten in de simkaart van het bedrijf als de andere partijen dat ook zouden doen. Nokia is echter zo boos op Apple dat het überhaupt weigert licenties uit te geven. Nokia heeft naar eigen zeggen vijftig relevante patenten in handen.

Een eventueel nieuwe stemming over de simkaartstandaard kan nu pas over minimaal dertig dagen plaatsvinden omdat regels van het ETSI dat voorschrijven.