AMSTERDAM – Google wil Androidtablets in een nog op te richten online winkel gaan verkopen om zo de positie op de tabletmarkt te verbeteren.

Dat schrijft the Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen die betrokken zijn bij de plannen.

De digitale winkel moet de positie van Android op de tabletmarkt verbeteren. Tot nu toe vallen de prestaties tegen. Apple blijft de markt met de iPad domineren.

Niet zomaar alle Androidtablets zouden via de digitale winkel gekocht kunnen worden. Het gaat volgens de bronnen om modellen die Google maakt in samenwerking met fabrikanten als Samsung, Asus en Motorola.

Nexustablet

Zo gaan er geruchten over een Asustablet die later dit jaar gelanceerd moet worden. Eerder was bijvoorbeeld de Motorola Xoom de eerste tablet met Android Honeycomb.

Bij smartphones werkt Google al vaker samen met fabrikanten. Dat resulteerde in onder meer de Nexus One en Galaxy Nexus. Toestellen die de standaard moeten vormen voor andere fabrikanten om zo de kwaliteit hoog te houden.

Een online winkel waarin Google deze toestellen verkocht werd vorig jaar na een aantal maanden offline gehaald omdat het geen succes was.

Android Jellybean

Wanneer de online tabletwinkel gelanceerd moet worden, konden de bronnen niet zeggen. De volgende versie van Android, Jellybean, wordt medio 2012 verwacht. Vaak gaat de lancering van een nieuwe Androidversie gepaard met een nieuw toestel gemaakt door een fabrikant in samenwerking met Google.

De bronnen van de Amerikaanse zakenkrant stellen dat Google van plan is diverse Motorolatablets in de winkel te gaan verkopen. Google zal Motorola binnenkort overnemen voor 12,5 miljard dollar. Een woordvoerder van de zoekgigant wilde niet reageren.