TAIPEI - Het Taiwanese elektronicaconcern Foxconn, dat onder meer de iPhone en iPad van Apple maakt, gaat de arbeidsomstandigheden in zijn fabrieken flink verbeteren.

De stap volgt na onderzoek waaruit bleek dat bij Foxconn zowel Chinese regels als interne regels van Apple werden overtreden. Zo was de werkdruk te hoog en waren de lonen te laag.

Bij Foxconn gaan de salarissen nu omhoog en worden de werkweken teruggebracht tot 49 uur. Het bedrijf gaat ook de veiligheidsomstandigheden verbeteren en neemt tienduizenden extra werknemers aan. Bij Foxconn werken nu al meer dan een miljoen mensen.

Bij de Foxconnfabrieken werd na onafhankelijk onderzoek geconstateerd dat werknemers meer werkten dan de maximale 76 uur per week die de Chinese wet mogelijk maakt. Ook werkte personeel 7 dagen op rij zonder een verplichte pauze van 24 uur.

''Overwerk, overwerk, dat is de belangrijkste zaak die aangesproken moet worden'', aldus de Fair Labor Association (FLA). Tijdens het onderzoek werden drie Foxconnfabrieken geïnspecteerd en meer dan 35.000 werknemers geobserveerd.