AMSTERDAM – De ruzie rondom een nieuwe standaard voor simkaarten tussen Apple en Nokia en Blackberry is hoog opgelopen. Nokia wil geen patenten licenseren en beschuldigt Apple samen met Blackberry van het overtreden van de regels.

Dat heeft Webwereld ontdekt aan de hand van brieven die verstuurd zijn aan het Europese Telecommunicatie Standaardisatie Instituut (ETSI).

Eerder werd al bekend dat Apple en Nokia, Blackberry en Motorola lijnrecht tegenover elkaar staan bij het ontwikkelen van een nieuwe standaard voor simkaarten. Zowel Apple als de alliantie tussen de andere drie bedrijven hebben een eigen nano-simkaart ontwikkeld.

Deze opvolger van de micro-simkaart is veel kleiner en deze week zou gestemd worden over welke uitvoering de nieuwe standaard zou worden.

Regels overtreden

Nokia en Blackberry beschuldigen Apple nu echter van het negeren van de regels door deelnemers aan de stemming meerdere keren te laten stemmen. Eerder werd al bekend dat Apple zes Europese dochtermaatschappijen verzocht heeft een stem uit te brengen.

Nokia weigert nu licenties uit te geven voor patenten die de Finse telefoonmaker in handen heeft als voor de simkaart van Apple gekozen wordt. Nokia heeft diverse patenten op technieken die gebruikt worden in simkaarten, zonder deze patenten zou de simkaart niet gemaakt kunnen worden.

Normaal moeten deze standaardpatenten onder FRAND-voorwaarden gelicenseerd worden. Dat wil zeggen op een eerlijke manier met redelijke voorwaarden. Nokia weigert dit dus en de kans dat het donderdag of vrijdag tot een stemming komt, lijkt daardoor klein.

Opschorten

RIM, de fabrikant achter Blackberry, zou de stemming volgens Webwereld zelfs helemaal willen opschorten omdat Sandisk, Panasonic en Toshiba ook cruciale patenten zouden hebben die ze weigeren te licenseren.